Divas trešdaļas Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka Latvijas armija jāveido no profesionāliem (algotiem) karavīriem.
Pēc Aizsardzības ministrijas (AM) pasūtījuma firmas "Data Serviss" 2002.gadā veiktā aptauja liecina, ka lielākā daļa (66,1%) Latvijas iedzīvotāju ir pārliecināti, ka valsts bruņotajiem spēkiem jābalstās uz profesionālu (algotu) armiju. Pēdējo triju gadu laikā Latvijas iedzīvotāju viedoklis šajā jautājumā praktiski nav mainījies.

Nav būtiski mainījies arī to cilvēku īpatsvars, kuri iestājas par obligātā militārā dienesta saglabāšanu valstī. To atbalsta 21,9% aptaujāto. 12% respondentu nebija sava viedokļa šajā jautājumā.

Motivējot savu nostāju, 40% aptaujāto, kuri atbalsta profesionālas armijas izveidošanu, pauduši, ka profesionāla armija jebkura veida militāras darbības spēs pildīt daudz labāk, kā arī lietderīgāk izmantos tās vajadzībām atvēlēto valsts finansējumu.

Savukārt 14% obligātā militārā dienesta saglabāšanas piekritēju uzskata, ka tas dod militāras iemaņas Latvijas aizstāvēšanai plašam sabiedrības slānim.

Aptauja arī liecina, ka nedaudz audzis Latvijas iedzīvotāju pozitīvais vērtējums Nacionālo bruņoto spēku (NBS) attīstībai - skalā no -5 līdz +5 iedzīvotāji armijas attīstību pērn novērtēja ar 0,4 punktiem (2001.gadā - 0,2 punkti).

Pieaugusi arī tautas uzticība armijai - ja 2001.gadā NBS uzticējās tikai 9,8% cilvēku, tad pērn tādu bija jau 21,3%.

32,3% iedzīvotāju uzskata, ka aizsardzības budžetu izmanto lietderīgi, savukārt 42,1% aptaujāto ir pretējās domās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!