Foto: LETA

Četru nedēļu ilgs "lokdauns" jeb mājsēde ir pietiekami ilgs laiks, lai "salauztu" augsto Covid-19 saslimstības līkni, Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "Rīta panorāma" pauda veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

"Mums kā sabiedrībai ir nepieciešams stop signāls. Tas, kas noticis aizvadītajās dienās un nedēļās, ir šis ārprātīgais saslimstības pieaugums, kura rezultātā mēs, Latvija, esam pirmajā vietā pasaulē pēc saslimstības rādītājiem. Slimnīcās šis hospitalizēto pacientu skaits ārkārtīgi strauji aug, un drīz noslaucīs visas mūsu (veselības) sistēmas iespējas sniegt palīdzību arī citās dzīves jomās. Tāpēc ir vajadzīgs šis stop signāls, proti, tāds pasākumu kopums, kas liek sabiedrībai uz laiku apstāties," teica ministrs.

Jau ziņots, ka pirmdien Krīzes vadības padome (KVP) konceptuāli vienojās noteikt mājsēdi no 21. oktobra līdz 15. novembrim. Kā LTV paskaidroja Pavļuts, šīs mājsēdes laikā cilvēkiem būs pieejami tikai paši nepieciešamākie pakalpojumi.

Par to, kas ir šie pakalpojumi, valdība spriedīs trešdien, taču Pavļuts kā piemēru minēja, ka cilvēkiem arī mājsēdes laikā būs iespēja nomainīt automašīnas riepas.

"Šī ir situācija, kuru mēs negribējām piedzīvot, bet mēs jutām, ka mums nav citas alternatīvas," atzina ministrs.

Par gaidāmajiem ierobežojumiem sīkāk var lasīt šeit.

Pavļuts pauda, ka ierobežojumi, kurus ieviesa līdz ar ārkārtējo situāciju pirms nedēļas, ir nesuši arī vienu labo ziņu – vakcinācijas pret Covid-19 tempa palielināšanos. Iepriekšējā nedēļā vakcinēti aptuveni 80 000 cilvēku, skaidroja ministrs.

Valdības sēde, kurā Ministru kabinets precizēs ierobežojumus, gaidāma trešdien. Kā teica Pavļuts, no ierēdņu paveiktā darba kvalitātes atkarīgs valdības sēdes ilgums. "Svarīgākais tagad jāizdara ierēdņiem. Es paļaujos uz viņu ātru darbu," viņš paskaidroja.

Plānotie ierobežojumi īsumā:

  • Mājsēde no 21. oktobra līdz 15. novembrim;
  • skolēnu brīvlaiks līdz oktobra beigām;
  • komandantstunda no pulksten 20 līdz pulksten 5;
  • nevarēs saņemt skaistumkopšanas pakalpojumus;klātienē nevarēs saņemt sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumus.

"Delfi" jau rakstīja, ka no 11. oktobra līdz nākamā gada 11. janvārim izsludināta ārkārtējā situācija ar mērķi ierobežot Covid-19 izplatību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!