Foto: Valsts nekustamie īpašumi

Piektdien, 20. augustā, biedrība "Latvijas Pilsoniskā alianse" un Nevalstisko organizāciju un Ministru kabineta (MK) sadarbības memoranda īstenošanas padomes NVO locekļi pauž bažas, ka 24. augusta MK sēdē izskatāmie Ministru kabineta kārtības ruļļa grozījumi var negatīvi ietekmēt iespējas sabiedrībai iesaistīties lēmumu pieņemšanā, portālu "Delfi" informēja "Latvijas Pilsoniskā alianse".

Biedrība un NVO nosūtījušas atklātu vēstuli Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV), Ministru kabinetam un Ministru prezidenta ārštata padomniekam sabiedrības integrācijas jautājumos Hosamam Abu Meri (JV).

Vērtējot Ministru kabineta Kārtības ruļļa projektu, organizācijas secinājušas, ka, lai gan dokumenta projekta mērķis ir precizēt tiesisko regulējumu saistībā ar Vienotā Tiesību aktu portāla darbības uzsākšanu, jaunizstrādātais MK Kārtības rullis ietver būtiskas konceptuālas izmaiņas sabiedrības līdzdalības procesā, kas nav saistītas ar Vienotā Tiesību aktu portāla projekta ieviešanu.

"Latvijas Pilsoniskā alianse" vadītāja Kristīne Zonberga uzsver, ka šāda prakse, konceptuālas pārmaiņas "paslēpjot" zem tehniskiem grozījumiem, ir klaji pretrunā labas pārvaldības principam, atvērtas valsts pārvaldes principam, kā arī veicina plaisu starp sabiedrību un publisko pārvaldi.

Atklātajā vēstulē organizācijas pauž bažas, ka sagatavotais MK kārtības ruļļa projekts sašaurina sociālo un pilsonisko dialogu, atsakoties no padomdevēju institūta Valsts sekretāru sanāksmēs, Ministru kabineta un Ministru kabineta komitejas sēdēs, proti, tiesībām sociālo partneru un NVO pārstāvjiem būt klāt šajās sēdēs visā to norises laikā.

Organizācijas uzsver, ka Memoranda padomei ir svarīgi saglabāt iespēju deleģēt savu pārstāvi dalībai šajās sēdēs, lai varētu pilnvērtīgi veidot saikni starp valsts pārvaldi un pilsonisko sabiedrību. Turklāt šāda ideja netika iekļauta MK Kārtības ruļļa piedāvātajā redakcijā tad, kad šis dokuments sākotnēji tika virzīts saskaņošanai ar ministrijām un NVO.

Tāpat, paredzot, ka sabiedrības līdzdalība turpmāk Ministru kabineta līmenī bez pārejas posma notiks tikai caur Vienotā Tiesību aktu portālu, organizācijas uzskata, ka pastāv pamatotas bažas par to, ka šādā veidā tiks pārkāptas Satversmē garantētās tiesības ikvienam piedalīties valsts un pašvaldību darbībā, un Iesniegumu likumā paredzētās tiesības iesniegt valsts iestādē lūgumu, sūdzību, priekšlikumu vai jautājumu sev ērtā veidā.

Vēstulē organizācijas aicina Ministru kabinetu paredzēt nevalstiskajām organizācijām un sabiedriskajiem aktīvistiem saprātīgu pārejas periodu (vismaz viens gads), lai iesaistītos tiesību aktu un attīstības plānošanas dokumentu izstrādē ārpus TA portāla, dodot iespēju sūtīt vēstules un e-pastus tad, ja tam ir objektīvi iemesli (piemēram, organizācijai nav sava TA portāla konta vai ir sarežģījumi TA portāla darbā, vai ir sarežģījumi ar identitātes verificēšanas sistēmām).

Steidzamības kārtā ieviešot TA portālu, ne profesionālajām organizācijām, ne neregulārajiem līdzdalības dalībniekiem nebūs iespējams līdz 25. augustam nodrošināt piekļuvi portālam vai apmācības tā izmantošanai, uzskata organizācijas.

Situāciju pasliktinot tas, ka par iespēju reģistrēties TA projektu portālā Valsts Kanceleja aptuveni 300 organizācijas (no kopumā vairāk nekā 24 000 Latvijā esošajām biedrībām un nodibinājumiem) uzzināja tikai augusta sākumā.

"Latvijā ir kritiski zems sabiedrības līdzdalības līmenis, tāpēc valstij ir jārada sabiedrības iesaistei pēc iespējas labvēlīgi un iekļaujoši mehānismi, tai skaitā, novēršot riskus tās sabiedrības daļas izstumšanai no līdzdalības procesiem, kurai nav pietiekamas digitālās prasmes un piekļuve tehnoloģijām," teikts atklātajā vēstulē.

NVO aicina saglabāt līdzšinējo Valsts sekretāru sanāksmes, Ministru kabineta komitejas, Ministru kabineta padomdevēju institūtu. Sociālajiem partneriem un organizācijām, kuras īsteno pilsonisko dialogu, jābūt pārstāvētām Valsts sekretāru sanāksmes, Ministru kabineta komitejas, un Ministru kabineta sēdēs.

Plānots, ka MK Kārtības ruļļa grozījumus skatīs 24. augusta valdības sēdē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!