Foto: DELFI
Sabiedrības saliedētības priekšlikumus pēc premjera uzdevuma iesniegušas visas ministrijas, izņemot Ekonomikas ministriju (EM), informēja Pārresoru koordinācijas centra vadītājs Mārtiņš Krieviņš.

Centrs sācis vērtēt visus iesniegtos priekšlikumus, lai jau šīs nedēļas beigās piedāvātu premjeram Valdim Dombrovskim (V) apkopojumu par izteiktajiem ierosinājumiem, kā veicināt sabiedrības saliedētību.

Paralēli tam Pārresoru koordinācijas centrs izvērtēs arī "Providus" rīkotajās Pilsoņu debatēs izskanējušos priekšlikumus.

Premjers iepriekš norādījis, ka pēc priekšlikumu sagatavošanas tos plānots izvērtēt valdībā kopā ar dažādiem speciālistiem un mazākumtautību ekspertiem. Nepieciešamības gadījumā sabiedrības saliedētības veicināšanas pasākumiem arī plānots piešķirt papildu līdzekļus, tostarp pārdalot Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļus, lai finansētu šīs iniciatīvas.

Jau vēstīts, ka Ministru prezidents Valdis Dombrovskis ar rezolūciju uzdevis visām ministrijām, kā arī KNAB, Valsts kancelejai un Sabiedrības integrācijas fondam sagatavot konkrētus priekšlikumus ar mērķi veicināt sabiedrības saliedētību.

Ar Ministru prezidenta rezolūciju institūcijām uzdots iesniegt priekšlikumus vienotas un kvalitatīvas informatīvās telpas nodrošināšanai visā Latvijā, it īpaši nacionālo plašsaziņas līdzekļu apraides nodrošināšanai pierobežas rajonos, priekšlikumus pilsoniskās programmas īstenošanai, izskaidrojot valsts pamatus, Latvijas vēsturi, nacionālās un demokrātiskās vērtības un priekšlikumus valsts dotāciju piešķiršanai latviešu valodas mācību programmu īstenošanai mazākumtautībām.

Atbildīgajām institūcijām jāsniedz arī priekšlikumi, kā veidot un uzturēt tiešu dialogu ar mazākumtautību organizācijām, nodrošināt latviešu kultūras un izglītības pieejamību no Latvijas izbraukušo iedzīvotāju bērniem, kā arī priekšlikumi normatīvo aktu grozījumiem par referendumu ierosināšanu, organizēšanu un uzraudzību.

Visbeidzot Dombrovskis vēlas saņemt konkrētus priekšlikumus e-vēlēšanu sistēmas ieviešanai, kas nodrošinātu pilnvērtīgas iespējas ārvalstīs dzīvojošajiem Latvijas pilsoņiem piedalīties valstij svarīgu jautājumu lemšanā.

Institūcijām ir jāiesniedz gan konkrēti priekšlikumi par šajās jomās veicamajiem pasākumiem, gan to īstenošanai nepieciešamajiem finansējuma apmēriem, kā arī jāpiedāvā to finansēšanas avoti, tostarp izvērtējot iespējas pārdalīt ES struktūrfondu līdzekļus.

Jautājums par sabiedrības saliedētību aktualizējies pēc 18.februārī notikušā divvalodības referenduma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!