Sabiedrību par terorisma draudu līmeni informēs ar masu mediju starpniecību, liecina otrdien valdībā apstiprinātā Iekšlietu ministrijas (IeM) kārtība par terorisma draudu līmeņa izsludināšanu.
IeM Preses centra vadītāja Laura Karnīte portālu "Delfi" informēja, iedzīvotāju apziņošanu veiks IeM, kas sagatavos un izplatīs plašsaziņas līdzekļiem preses relīzi par terorisma draudu līmeņa izsludināšanu, kā arī ievietos informāciju par izsludināto terorisma draudu līmeni ministrijas mājas lapā internetā.

Preses relīzē būs iekļauta informācija par apstākļiem, kas noteikuši lēmumu par attiecīgā terorisma draudu līmeņa izsludināšanu un par pasākumiem, kurus ieteicams veikt iedzīvotājiem, lai novērstu terorisma draudus un mazinātu to iespējamās sekas. Tāpat relīzē būs norādīti kompetento institūciju tālruņu numuri, uz kuriem zvanot, iedzīvotāji var saņemt papildu informāciju, vērsties pēc palīdzības un ziņot par aizdomīgām darbībām, kas varētu liecināt par iespējamiem terorisma draudiem.

Valdība otrdien apstiprinātie noteikumi paredz, Drošības policijas (DP) priekšnieks, pamatojoties uz terorisma draudu analīzes rezultātiem, telefoniski informē iekšlietu ministru par nepieciešamību izsludināt terorisma draudu iespējamībai atbilstošu terorisma draudu līmeni visā valsts teritorijā, apdraudētajā reģionā, tautsaimniecības sektorā vai objektā. Ne vēlāk kā stundu pēc informācijas nodošanas telefoniski DP informāciju rakstiski nosūta iekšlietu ministram.

Pamatojoties uz DP priekšnieka ieteikumu, iekšlietu ministrs nekavējoties pieņem lēmumu par attiecīgā terorisma draudu līmeņa izsludināšanu. Lēmumu noformē rakstiski stundas laikā pēc rakstiskās informācijas saņemšanas no DP. Lēmums par terorisma draudu līmeņa izsludināšanu stājas spēkā ar tā parakstīšanas brīdi, ja lēmumā nav noteikts citādi.

Noteikumi paredz, ka iekšlietu ministrs par izsludināto terorisma draudu līmeni nekavējoties telefoniski informē Ministru prezidentu. Savukārt atbildīgās institūcijas atbilstoši normatīvajiem aktiem par valsts augstāko amatpersonu apziņošanas kārtību apziņo valsts pārvaldes institūciju augstākās amatpersonas, informējot par terorisma draudu līmeņa izsludināšanu.

Pēc terorisma draudus līmeņa izsludināšanas DP nekavējoties informē pretterorisma darbībās iesaistītās institūcijas un nacionālajai drošībai svarīgu valsts objektu atbildīgās amatpersonas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!