Aizvadītajā nedēļā Liepājā satiksmes autobusa notriektais sirmgalvis joprojām smagā stāvoklī atrodas Liepājas reģionālās slimnīcas reanimācijā, portāls "Delfi" noskaidroja slimnīcā.

Saistībā ar negadījumu Liepājā Valsts policija ierosinātajā kriminālprocesā izvērtēs gan gājēja, gan autobusa vadītāja rīcību, portālam "Delfi" pastāstīja policijas preses pārstāve Madara Šeršņova.

Kriminālprocess par negadījumu Raiņa ielā ierosināts pēc Krimināllikuma 21. nodaļas – par noziedzīgiem nodarījumiem pret satiksmes drošību. Šeršņova skaidroja, ka izmeklēšanas interesēs plašāku informāciju policija nesniedz.

78 gadus vecais vīrietis 13. janvārī cieta satiksmes negadījumā Raiņa ielā, kur viņu notrieca Liepājas pilsētas satiksmes autobuss. Kā liecina portālam "Delfi" sūtīts notikuma video, kā arī aculiecinieku teiktais, pēc sadursmes ar autobusu vīrietis gulēja uz ielas asins peļķē, līdz ieradās mediķi.

Video tāpat skatāms, ka neviens no autobusa pasažieriem, arī ne šoferis cietušajam netuvojas, nepārliecinās par viņa stāvokli, kā arī nenorobežoja nelaimes gadījuma vietu, lai raudzītos gan par cietušā, tā arī par citus satiksmes dalībnieku drošību.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāve Inga Vītola norāda, ka situācijās, kad uz ielas notriekts gājējs, būtiski, lai pēc palīdzības izsaukšanas, zvanot uz ārkārtas tālruni 113, kāds visu laiku atrodas pie cietušā līdz mediķu ierašanās brīdim.

"Kādam ir jābūt klāt pie cietušā, lai pārliecinātos, ka viņš ir pie samaņas, vai ir saglabāta elpošana. Gūstot smagas traumas, cilvēkam jebkurā brīdī var pasliktināties veselības stāvoklis. Ja cietušais ir pie samaņas, jāmēģina ar viņu uzturēt kontaktu – jārunā, jānomierina, jāinformē, ka mediķi ir ceļā. Ja ir pieejama auto aptieciņa, tad jāsasedz ar folija segu, lai nezaudē siltumu. Traumu gadījumā, cilvēkam elpojot, cietušo cenšas nekustināt. Ja neelpo, sāk atdzīvināšanu. Asiņošanas gadījumā mēģina to apturēt, piespiežot vietai, kur asiņo, piemēram, ar tīru apģērba gabalu," skaidro Vītola, akcentējot, ka šie ieteikumu ir vispārīgi, attiecināmi uz jebkuru satiksmes negadījumā cietušu gājēju.

Vītola arī norāda, ka situācijas ir ārkārtīgi dažādas un, iespējams, klātesošajiem nav iemaņu pirmās palīdzības sniegšanā, zināšanas piemirsušās vai arī ir bail sniegt palīdzību. Smagās situācijās, kad, piemēram, ir stipra asiņošana, bezsamaņa, zvanot uz ārkārtas tālruni 113, NMPD dispečercentra mediķi pēc izsaukuma pieņemšanas nepieciešamības gadījumā turpina sarunu ar pieteicēju un konsultē, kā palīdzēt cietušajam. Tostarp, kādas darbības jāveic līdz ierodas brigāde, skaidro Vītola.

Dienesta pieredzē esot vairāki gadījumi, kuros izsaukuma pieteicējam ir izdevies cilvēkam glābt dzīvību, teic NMPD pārstāve. Viņa skaidro, ka dzīvībai bīstamās situācijās svarīgas ne tikai minūtes, bet pat sekundes. Būtiski, lai palīdzību cietušais saņem nekavējoties, pirms vēl ierodas mediķi.

"No NMPD puses varu tikai aicināt cilvēkus tomēr būt atsaucīgiem. Ja nelaimes gadījumā ciestu paši, vai mūsu paziņas, radinieki, draugi, mēs vēlētos, lai tiktu sniegta palīdzība," pauž Vītola.

Vēl video redzams, ka autobusa šoferis pēc avārijas neveic atbilstošās darbības, lai informētu citus satiksmes dalībniekus par notikušo negadījumu. Vaicāta, vai šāda rīcība ir uzskatāma par pārkāpumu, Šeršņova atbildēja, ka saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksu (LAPK) par avārijas gaismas signalizācijas neiedegšanu un avārijas zīmes neizlikšanu uz ceļa apstādinātam vai stāvošam transportlīdzeklim noteiktajos gadījumos diennakts tumšajā laikā vai nepietiekamas redzamības apstākļos uzliek naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam 40 eiro apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!