Foto: LETA

Katru gadu pērnās zāles dedzināšanas izraisītie ugunsgrēki nodara postījumus a/s "Sadales tīkls" gaisvadu elektrolīnijām, tāpēc uzņēmums atgādina cik lielu ļaunumu var nodarīt vieglprātīga un bezatbildīga rīcība ar uguni, portālu "Delfi" informēja a/s "Latvenergo" pārstāve Ivita Bidere.

Ik gadu pērnās zāles dedzināšana nodara postījumus arī a/s "Sadales tīkls" gaisvadu elektrolīnijām, izraisot īslaicīgus avārijas atslēgumus, tādējādi nelabvēlīgi ietekmējot elektroapgādes kvalitāti. Vietās, kur ir bijis kūlas ugunsgrēks, iespējami bojāti līniju balsti un pārrauti elektrolīniju vadi, kas var apdraudēt iedzīvotāju drošību. A/s "Sadales tīkls" aicina iedzīvotājus ievērot maksimālu piesardzību un, ja pamanīts kūlas ugunsgrēks, it īpaši elektroapgādes iekārtu tuvumā, par to pēc iespējas drīzāk ziņot Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam - 112, vai Klientu servisam pa bezmaksas tālruni 80200404.

Uzņēmums atgādina, ka jāievēro drošības pasākumi, uzturoties elektrolīniju tuvumā, ja ir apdeguši līniju balsti - pat ja tie ir tikai daļēji bojāti, samazināties balstu noturīgums, tie var lūzt un gāzties, apdraudot iedzīvotāju drošību. Ja elektrolīnijas balsts ir sadedzis, iespējams, ka elektrības vads saskaras ar zemi, tādējādi radot bīstamu situāciju ne tikai sabiedrībai, bet arī glābējiem, kuri novērš bezatbildīgi izraisītos ugunsgrēkus. Turklāt nevajadzētu aizmirst, ka līdztekus dabai un elektrotīkliem nodarītajiem bojājumiem kūlas dedzināšana pakļauj briesmām arī pašus cilvēkus, it īpaši – bērnus.

Aizdegoties balstam, rodas apdraudējums elektrolīnijai visā tās garumā, tādēļ šādos gadījumos uzstādītā automātiskā līniju aizsardzības sistēma atslēdz elektroenerģijas piegādi lietotājiem, kuru elektroapgādi šī līnija nodrošina. Šāds piespiedu atslēgums, lai novērstu ugunsgrēka postījumu sekas un nodrošinātu elektroenerģijas piegādes atjaunošanu, var ietekmēt dažus desmitus klientu mazāk apdzīvotās lauku teritorijās līdz pat vairākiem simtiem lietotāju blīvi apdzīvotās zonās. Cietušo balstu nomaiņa ir darbietilpīgs process, jo bojājuma vietas lokalizēšanā, izmantojot specializētu tehniku, strādā a/s "Sadales tīkls" operatīvā izbraukuma brigādes, bet tas var iekavēt citus ieplānotus elektrotīklu ekspluatācijas darbus, piemēram, jaunu pieslēgumu ierīkošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!