Iekšlietu ministra Mareka Segliņa, Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšsēdētāja Dzintars Kuduma un citu amatpersonu klātbūtnē šodien publiski tika iznīcinātas vairāk nekā 25 miljoni viltotu cigarešu šim nolūkam īpaši noīrētā kurtuvē Silakrogā, netālu no Rīgas.
Kā informēja Intelektuālā īpašuma aizsardzības koalīcija (CIPR), Kudums atzinis, ka "organizētā noziedzība Latvijā un Baltijā ir galvenais kontrafakto preču ražotājs un tirgotājs."

Pēc Saeimas komisijas vadītāja teiktā, Latvija ir "viens no lielākajiem kontrafakto preču tranzīta koridoriem, kas paredzētas Rietumeiropas tirgiem". Neesot šaubu par to, ka šie kontrabandistu tīkli ir saistīti ar starptautiskām organizētās noziedzības grupām, kuras, savukārt, bieži ir saistītas ar starptautiskajiem teroristu tīkliem.

Latvijas valdības un CIPR kopīgi rīkotais pasākums ir pirmā tik apjomīga konfiscēto kontrafakto preču iznīcināšana reģionā. "Ja viltotās cigaretes, kas šodien tiek sadedzinātas, saliktu vienu aiz otras rindā, tad tā stieptos no Brīvības pieminekļa Latvijā līdz pat Gibraltāra klintij Spānijas dienvidu piekrastē," norādījis CIPR prezidents Pīters Nekarsalmers.

Nekarsalmers atzinīgi novērtējis šīsdienas publisko pasākumu kā "tiesībsargājošo iestāžu un privātā sektora sadarbības īpašu piemēru globālajā karā pret preču viltojumiem." Kā uzskata Nekarsalmers, šis piemērs ir atkārtojams visā Baltijā un visā reģionā ne tikai attiecībā uz cigaretēm, bet uz visām viltotajām precēm.

Krimināllietās, kuru rezultātā bija iespējams iznīcināt cigaretes, sadarbojusies Drošības policija, Valsts Ieņēmumu dienests, Muitas pārvalde, Valsts policija, kā arī CIPR un tādu preču zīmju īpašnieki kā "Philip Morris International" un "British American Tobacco" (BAT).

Segliņš pasākumā pauda gandarījumu par Latvijas tiesībsargājošo iestāžu darbu. Pateicoties šo iestāžu darbinieku neatlaidībai, viltotās preces varēja iznīcināt. Segliņš mudinājis visus Latvijas tiesībsargājošo iestāžu darbiniekus sekot šim piemēram.

Pasākumā piedalījās arī augsta ranga Lietuvas, Igaunijas, Krievijas, Zviedrijas, Amerikas Savienoto Valstu, Lielbritānijas un ES diplomāti, tostarp ASV vēstnieks Braiens Karlsons un Lielbritānijas vēstnieks Stīvens Nešs. CIPR ir privātā un valsts sektora sabiedrība, kuras mērķis ir attīstīt intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzību un reformu Baltijas un NVS valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!