Saeimas vairākums ceturtdien neatbalstīja partijas "Saskaņa" rosināto izglītības un zinātnes ministra Kārļa Šadurska (V) demisiju. Demisijas pieprasījums izraisīja plašas politiķu debates pusotras stundas garumā.

Demisijas pieprasījumu atbalstīja 35 deputāti no "Saskaņas", "No sirds Latvijai" un "Latvijas Reģionu apvienības", pret balsoja 57 deputāti no "Vienotības", Zaļo un zemnieku savienības un Nacionālās apvienības.

Balsojums ir par to, cik sekmīgi izglītības un zinātnes ministrs ir pildījis savu darbu, skaidroja Elksniņš. "Ministrs ir nelojāls Latvijas Republikas Satversmei," uzsvēra deputāts. "Viņa vārdi ir vienkārši meli."

Deputāte Inga Bite (LRA) salīdzināja ministra darbu ar Krišjāņa Barona ielas remontdarbiem, kas ir nepieciešami, bet netiek izdarīti kvalitatīvi. Viņa asi kritizēja Šadurska īstenoto skolotāju algu reformu, kā arī vēlmi sūtīt bērnus skolās no sešu gadu vecuma.

Savukārt Solvita Āboltiņa (V) skaidroja, ka visos laikos reformas nozīmējušas neērtības, un arī Latvijas sabiedrība nav izņēmums. Tikai retais no politiķiem ir gana drosmīgs, lai virzītu reformas, teica deputāte, aizstāvot savu partijas biedru. Spēja veikt reformas ir augstākā līmeņa apliecinājums politiķim, uzteica Āboltiņa.

""Vienotībai" ir skaidrs atbalsts Kārlim Šadurskim, skaidrs atbalsts reformai," uzsvēra Āboltiņa, atzīstot, ka ne viss skolotāju algu reformā notiek tik gludi kā cerēts. Viņa retoriski vaicāja, kāpēc par Šadurska demisiju iestājas partija, kas pauda, ka krievu valodai jābūt otrai valsts valodai.

Deputāts Valērijs Agešins skaidroja, ka ir nepieciešams stingri izvērtēt izglītības un zinātnes ministra darbu. Ministram ir "vairākas ekstravagantas reformas reformu pēc", pauda Agešins.

Viņš vērsa uzmanību, ka arī grozījumi Izglītības likumā, kas paredz no darba atlaist nelojālus pedagogus un izglītības iestāžu vadītājus, radīja pamatotus jautājumus un diskusijas sabiedrībā. Pastāv lieli riski interpretēt neskaidros likuma grozījumus, bažījas deputāts.

Savukārt Vilnis Ķirsis, runājot par pedagogu algu reformu, pauda – ja kādam ir jāatkāpjas, tad tas ir jādara Rīgas mēram Nilam Ušakovam (S), nevis Šadurskim.

Saeimas sēdē piedalījās arī Šadurskis, kurš aizstāvēja savu darbību. Ministrs uzstāja, ka demisijas pieprasījumam nav nekāda sakara ar viņa un Izglītības un zinātnes ministrijas darba kvalitāti, kā arī reformām: ""Saskaņai" rūp tikai "sava šefa Ušakova mundiera gods." Vienlaikus viņš pieļāva, ka "Saskaņa" iestājas par nelojāliem skolotājiem, tāpēc pretojas grozījumiem.

Sergejs Dolgopolovs (S) teica, ka ministrs nonācis līdz "melnai argumentācijai", ja to vispār var saukt par argumentāciju. Dolgopolovs atzina, ka ir ļoti vīlies Šadurska runā. Arī Juris Viļums (LRA) norādīja, ka Saeimās debates nav argumentētas, tā vietā ir "Vienotības" un "Saskaņas" savstarpēja "mētāšanās ar apvainojumiem".

Ziņots, ka desmit partijas "Saskaņa" deputāti parakstīja un iesniedza Saeimas prezidijā izglītības un zinātnes ministra demisijas pieprasījumu.

Lēmuma projektu parakstīja "Saskaņas" parlamentārieši: Elksniņš, Jānis Urbanovičs, Ņikita Ņikiforovs, Ivans Klementjevs, Ivars Zariņš, Agešins, Artūrs Rubiks, Jānis Tutins, Ivans Ribakovs un Igors Pimenovs.

Vēstīts, ka valdībā atbalstītie grozījumi Izglītības likumā paredz, ka ar izglītības iestādes vadītāju un pedagogiem, ja viņu darbība nebūs lojāla Latvijai un tās Satversmei, darba devējiem nekavējoties būs jāizbeidz darba tiesiskās attiecības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!