Foto: LETA
Ministru prezidenta Valda Dombrovska (V) izredzes tikt nominētam par lielākās Eiropas Parlamenta (EP) grupas Eiropas Tautas partijas (ETP) kandidātu Eiropas Komisijas (EK) prezidenta amatam ir "diezgan labas", sacīja EP deputāts Kārlis Šadurskis (V), kurš arī pats strādā ETP grupā.

Eiropas Komisija (EK) šonedēļ nāca klajā ar aicinājumu Eiropas politiskajām partijām nosaukt savu kandidātu EK priekšsēdētāja amatam un skaidrot vēlētājiem EP pārstāvēto grupu un nacionālo partiju saistību. "Tas liecina, ka Eiropas politiskajām partijām šī lieta būs jāizdara ātrāk," bilda Šadurskis.

Patlaban tiek lēsts, ka ETP savu kandidātu EK prezidenta amatam nominēs jau šā gada rudenī. Savukārt gala lēmums par vienu kandidātu būs jāpieņem Eiropas Savienības (ES) Padomei un savs apstiprinājums jādod arī EP.

Eiroparlamentārietis Dombrovska izredzes tikt nominētam no ETP grupas vērtēja kā gana augstas, jo viņš varētu būt labs kompromisa kandidāts, kurš nāk no mazas valsts un spējis apvienot taupību ar izaugsmi, turklāt ar savu nostāju īpaši "nekaitina" dienvidu valstis. Pagaidām no ETP apspriesto kandidātu saraksta "izkritis" iepriekš nopietni apspriestais Polijas premjerministrs Donalds Tusks. Izskan arī tieslietu komisāres Vivjenas Redingas vārds.

Šadurskis prognozēja: ja ETP nominētu Dombrovski augstajam amatam, uz to vēlāk varētu pastāvēt arī ES Padome. Vienlaikus jāņem vērā spēku samērs gan ES Padomē, gan EP. Dombrovska lobēšanas darbs jau notiekot un "viņa akcijas ir diezgan augstas neformālās sarunās", bilda politiķis.

EP deputāts sacīja, ka Dombrovska nominācijas gadījumā varētu arī celties Latvijas vēlētāju aktivitāte, piedaloties nākamgad gaidāmajās EP vēlēšanās. Jaunākajā Eiropas Komisijas socioloģisko pētījumu centra "Eurobarometer" aptaujā 68% Latvijas iedzīvotāji un 62% ES iedzīvotāji apgalvo, ka aktivitāte Eiropas vēlēšanās būtu augstāka, ja Eiropas politiskās partijas izvirzītu savus kandidātus EK prezidenta amatam.

Iepriekš Dombrovska vārds, tuvojoties 2014.gadam, kad būs jāizraugās jaunais EK prezidents, izskanējis starp kandidātiem uz EK prezidenta amatu. No avotiem EK aģentūra LETA uzzināja, ka Dombrovskis savas izredzes kandidēt uz EK prezidenta amatu no ETP grupas ir saglabājis, taču to sasniegšanai nepieciešams spēcīgs lobija darbs. Patlaban zināms, ka no iespējas kandidēt uz EK prezidenta amatu atteicies Polijas premjerministrs Donalds Tusks. Turklāt par labu Latvijas premjera kandidatūrai izteicies ETP grupas priekšsēdētājs Džozefs Dauls.

ETP par savu kandidātu augstajam amatam varētu sākt lemt oktobrī, un jau nākamā gada februārī varētu būt zināms kandidāta vārds.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!