Foto: AFI

Premjers Valdis Dombrovskis (V) ir viens no trim iespējamajiem Eiropas Tautas partiju (ETP) grupas kandidātiem Eiropas Komisijas prezidenta amatam, intervijā Latvijas Radio piektdien sacīja EP deputāts Kārlis Šadurskis (V).

Viņš apliecināja, ka Dombrovskis ir iecienīts ETP frakcijā un viņam ir labas attiecības ar frakcijas vadītāju, kā arī ar Vācijas Kancleri Angelu Merkeli.

ETP esot trīs vērā ņemami kandidāti - Eiropas Komisijas viceprezidente Vivjena Redinga, Polijas premjers Donalds Tusks un Dombrovskis.

Savukārt Dombrvska priekšrocības ir tās, ka viņš ir gan attīstības, gan taupības atbalstītājs un ”ļoti netracina dienvidniekus un ir pieņemams ziemeļniekiem”, rezumēja Šadurskis.

EK prezidenu nosauks Eiropadome, kurā vairākums ir ETP pārstāvju un prakse ir, ka kandidāts parasti nāk no lielākās frakcijas, norādīja Šadurskis. Tiesa, šeit gan noteicoši būšot 2014.gada EP vēlēšanu rezultāti un politisko spēku sadalījums pēc tām.

Jau ziņots, ka, tuvojoties 2014.gadam, kad būs jāizraugās jaunais EK prezidents, aizvien biežāk diskusijās izskan arī Latvijas premjerministra Dombrovska vārds. Lai gan pašreizējais EK prezidents Žozē Manuels Barrozu teorētiski var kandidēt uz vēl vienu piecu gadu termiņu augstajā amatā, visticamāk, Barrozu krēslā sēdīsies kāds cits, skaidroja Vācijas laikraksts "Frankfurter Allgemeine".

Starp iespējamajiem kandidātiem tiek minēts gan pašreizējais EP prezidents vācu politiķis Martins Šulcs, Francijas sociālistu līdere Martina Obrī un pašreizējā tieslietu komisāre Vivjena Redinga, gan arī Polijas premjerministrs Donalds Tusks, Zviedrijas premjerministrs Frēdriks Reinfelts, Somijas premjerministrs Jirki Katainens un Latvijas valdības vadītājs Dombrovskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!