Foto: LETA

Izglītības ministrs Kārlis Šadurskis (V) kļūdījās, nepiekrītot virzīt atkārtotai apstiprināšanai Rīgas Ekonomikas augstskolas rektoru Andersu Pālzovu, trešdien intervijā Latvijas Radio sacīja Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāja Ilze Viņķele (V).

Viņa sacīja, ka ministrs Pālzova lietā neesot ņēmis vērā augstskolas lēmumu. Viņķele atzina, ka diskusijas, kas pēc tam sākušās, bijušas liekas.

Viņa arī pauda uzskatu, ka trešdien Saeimas komisijas sēdē piedāvās pārskatīt patlaban Augstskolu likumā noteiktās normas par latviešu valodas lietojumu un zināšanām akadēmiskajiem mācībspēkiem, kā arī studentiem, piemēram, pārskatot noteikto, ka bakalaura un maģistra darbiem jābūt izstrādātiem latviešu valodā un atstājot nosacījumu, ka šī prasība attiecas uz bakalaura darbiem.

Šādas izmaiņas padarītu Latvijas augstskolas starptautiski daudz konkurētspējīgākas, kā arī vidusskolu beidzējiem Latvijā ļautu izšķirties par labu studijām mūsu, nevis ārvalstu augstskolā.

Tāpat šādas izmaiņas ļautu piesaistīt lektorus no ārvalstīm, kā arī ļautu viņiem pretendēt uz amatiem augstskolās, sacīja politiķe.

Viņa gan atzīmēja, ka nav droša par to, ka šādai iniciatīvai būs nepieciešamais politiskais atbalsts.

Jau vēstīts, ka nepietiekamo latviešu valodas zināšanu dēļ no amata varētu šķirties Rīgas Ekonomikas augstskolas rektors Anders Pālzovs. Ministru kabineta noteikumi paredz, ka rektoram minimālajam valsts valodas prasmēm ir jāatbilst augstākā jeb C līmeņa pirmajai pakāpei.

Šadurskis gan vēlāk izteicās, ka tomēr mainīs savu nostāju un virzīs Pālzovu apstiprināšanai amatā.

Sākotnēji nepietiekamo latviešu valodas zināšanu dēļ apstiprināšanai Ministru kabinetā netika virzīts Rīgas Juridiskās augstskolas rektora amatā ievēlētais Mels Kenijs. Vēlāk Šadurskis pavēstīja, ka Juridiskā augstskola ir atradusi risinājumu, proti, Kenijs apgūst latviešu valodu likumā noteiktajā apmērā, un Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) tuvākajā laikā gaidīs, ka augstskola rektoru virzīs apstiprināšanai.

Pēc tam Šadursksis paziņoja, ka lai ilgtermiņā risinātu jautājumus par Rīgas Ekonomikas augstskolas un Rīgas Juridiskās augstskolas rektoru apstiprināšanu, tiek plānots pārskatīt abu augstskolu darbību regulējošos likumus, kuri varētu būt saistoši arī citām augstskolām.

Ministra ieskatā, likumi nav atbilstoši mūsdienu prasībām un reālajai situācijai, līdz ar to likumu saturu būtu nepieciešams pārskatīt, lemjot par to, kādas likumā ietvertās normas būtu jāpārskata.

Likumu pārskatīšana ilgtermiņā varētu atrisināt arī jautājumu par augstskolu administratīvās pārvaldības jautājumu. Grozījumus abos likumos varētu rosināt tuvākajā laikā, izvēršot diskusiju un dialogu iesaistīto pušu vidū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!