Foto: DELFI
Ja jaunās valdības koalīcijā strādās četras partijas, tad nevienai nebūs "zelta akciju" – izšķirošo balsu parlamentā, kas ļauj aiziet no valdības, atstājot to mazākumā vai pat gāžot, piektdienas rītā intervijā Latvijas Radio pauda viens no apvienības "Pilsoniskā savienība" līderiem Kārlis Šadurskis.

Viņš gan atzina, ka apvienība "Vienotība" un Zaļo un Zemnieku savienība būs politiskie spēki, kas veidos jaunās valdības kodolu, kamēr abiem pārējiem politiskajiem spēkiem - apvienībām VL -TB/LNNK un "Saskaņas centrs" būs jāizšķiras, vai tās ir gatavas strādāt kopā. Gadījumā, ja tie atteiksies sadarboties viens ar otru un līdz ar to būt vienā koalīcijā, tas sarunas sāksies no jauna, bet tās jau būs īsākas, uzsvēra Šadurskis.

Viens no PS līderiem atzina: ja patiešām izdosies apvienot visus četrus politiskos spēkus valdībā, tad tā būs stabila, bet, vai efektīva - grūti teikt. Viņaprāt, koalīcijā neizbēgami izveidosies "dabiskais kodols", kas izvirzīsies koalīcijas priekšplānā.

Šadurskis sacīja, ka SC nevajadzētu atstāt malā kā ir izdarīts Rīgas domē, kur pozīcijā ir SC un LPP/LC, bet opozīcijā ir atstātas abas apvienību "Vienotība" veidojošās partijas "Jaunais laiks" un "Pilsoniskā savienība". "Tur ir gan Latvijas Rietumu orientācija, gan valsts valodas stāvoklis, gan ārpolitikas kontinuitāte (..) gan piedalīšanās budžeta konsolidācijā. Ja SC zem šiem punktiem parakstās un, tas ir uzticības kredīts, bet, ja viņš [SC] patiešām godprātīgi seko [punktiem, kas nosaka jaunās koalīcijas darbu], tad tas vairs nav tas SC [kāds tas ir šobrīd]," atzīmēja Šadurskis. "Varbūt mēs varam ļaut SC iet kreisas, modernas Eiropas partijas attīstības ceļu," viņš piezīmēja.

Jau vēstīts, ka apvienība "Vienotība" ceturtdien nolēma aicināt uz koalīcijas sarunām gan SC, gan VL - TB/LNNK, ļaujot tām pašām izšķirties, vai doties valdībā. Sarunas par jaunās valdības veidošanu aizsākās jau teju vēlēšanu naktī, bet oficiāli nākamajā dienā - 3. oktobrī. Premjers Valdis Dombrovskis (JL), kurš ir patlaban vienīgais publiski pēc vēlēšanām minētais valdības vadītāja kandidāts, izteica cerību, ka jaunā valdība darbu sāks mēnesi pēc vēlēšanām jeb 2. novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!