Foto: F64
10. Saeimas deputāts Kārlis Šadurskis (V) Valsts valodas centru lūdz pārbaudīt Centrālo statistikas pārvaldi (CSP), kura oficiālus aicinājumus uz tautas skaitīšanu izplatījusi arī krievu valodā, portālu "Delfi" informēja deputāta pārstāvis Didzis Šēnbergs.

Šadurskis lūdz izvērtēt - vai CSP, organizējot tautas skaitīšanu krievu valodā, nepārkāpj Satversmi un likumos noteikto valsts valodas statusu. Deputāts uzsver, ka tautas priekšstāvja pienākumos ir stiprināt latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu un to paredz arī Satversme.

Deputāta sašutumu izraisījusi CSP izplatītā informācija, kurā par gaidāmo tautas skaitīšanu informēts gan latviešu valodā, gan krievu valodā.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka tautas skaitīšana sāksies 1.martā, bet no 17.marta līdz 31.maijam tautas skaitītāji dosies aptaujāt cilvēkus dzīvesvietās. Pirms tam cilvēkiem ir iespēja pašiem "saskaitīties" internetā.

Šī būs pirmā tautas skaitīšana Latvijā kopš iestāšanās Eiropas Savienībā un pirmā, kurā anketas būs pieejamas internetā. Tautas skaitīšanu veiks sabiedriskās domas pētniecības kompānija "GfK", kura ieguva valsts pasūtījumu par trīs miljoniem latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!