Foto: F64

Mācību gada pagarināšanai nav nevienas citas loģiskas alternatīvas, uzskata izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis ("Vienotība").

Šadurskis atklāja, ka ideja par mācību gada pagarināšanu bijusi spontāna un radusies pēc Pasaules Veselības organizācijas pētījuma, no kura skaidra izrietēja trešās sporta stundas nepieciešamība.

"Varbūt tāpēc mācību gada pagarināšana tiek vairāk saistīta ar trešo sporta stundu, kaut gan šī saite nav tik tieša. Jau šobrīd skolām ir izvēles iespēja skatīties, kas ir vairāk nepieciešams, un tam dot vēl līdz divas stundas nedēļā. Dažās skolās jau šobrīd ir trīs sporta stundas nedēļā," pauda izglītības ministrs.

Šadurskis norādīja, ka mācību pagarināšanai neredz nevienu loģisku alternatīvu, jo, strādājot pie jaunā izglītības satura koncepta, ko plānots ieviest no 2018./2019. mācību gada, secināts, ka ir daudz saturisku lietu, kas tajā ir jāiestrādā.

"Tā ir gan trešā sporta stunda, gan veselības mācība, gan satiksmes noteikumi, gan finanšu pratība, gan vērtību orientējošo atziņu bloki, gan ir nepieciešama telpa, kur ievietot starppriekšmetu saiknes. Mēs nevaram palielināt nedēļas noslodzi, līdz ar to ir nedaudz jāpagarina mācību gads," norādīja ministrs.

Viņš arī atzina, ka mācību gada pagarināšana par divām nedēļām ir tuvināts novērtējums. "Jāņem arī vērā, ka šobrīd mūsu skolēniem vasaras brīvlaiks ir ļoti garš, salīdzinot ar citām Eiropas valstīm. Tomēr mēs izsniedzam Eiropā savstarpēji atzītus izglītības dokumentus, jau pirms padsmit gadiem ik pa laikam varēja dzirdēt pārmetumus, ka kontaktstundu skaits visā izglītības ciklā mums ir par mazu," teica Šadurskis.

Izglītības ministrs arī atzina, ka pret mācību gada pagarināšanu visvairāk iebilst skolēni un tie bērnu vecāki, kas ir tā dēvēto brīvo profesiju pārstāvji. "Ģimenē mēģina plānot atvaļinājumu vienlaicīgi un, ja bērnam brīvlaiks ir ievērojami garāks, tad rodas problēmas. Ir jau labi, ja ir iespēja bērnu aizsūtīt uz kādu nometni, bet jābūt reālistiem – ja mums 30% ģimeņu dzīvo nabadzības sliekšņa apkārtnē, tad šīs ģimenes nevar atļauties to. No šiem vecākiem es dzirdu tikai atbalstu," uzsvēra Šadurskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!