Foto: LETA

Nesakārtojot skolu tīklu, pedagogi būs nolemti mūžīgai nabadzībai, pārliecināts izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V).

Taujāts par to, kādā veidā iespējams nodrošināt, lai pašvaldības, kas ir skolu dibinātājas, pieņem nepopulārus lēmumus par skolu slēgšanu, Šadurskis pauda, ka ir divas iespējas, kā pieņemt nepopulārus lēmumus, jo "populārus lēmumus mēs pieņemt nevaram".

"Populārus lēmumus varētu pieņemt tad, ja mums būtu naudas zīmes ar guļus novietotu astotnieku, kas apzīmē bezgalību. Tad visi lēmumi būtu populāri," sacīja ministrs.

Viņš skaidroja, ka pastāvot divas iespējas. Viena ir saglabāt pašreizējo skolu tīklu, norādīja Šadurskis, piebilstot, ka "tad mēs saprotam - mīļie pedagogi, aizmirstiet par būtisku algas pielikumu".

"Ja mēs turpināsim mācīt bērnus klasē ar diviem, trim, četriem un pieciem skolēniem, tad to mēs nevaram pacelt. Neviena valsts to nevar pacelt. Ja mēs turpināsim darīt tā, kā ir tagad, tad tā ir mūžīga nabadzība pedagogiem," uzsvēra Šadurskis.

Pašlaik jau ir pieņemts normatīvs, kas attiecas uz vidusskolu posmu, atgādināja ministrs, norādot, ka šāds normatīvs par klašu atvēršanu ir vajadzīgs arī pamatskolas nobeiguma posmā.

"Kādā veidā mēs to ieviesīsim - vai kā imperatīvu, vai ar labiem stimulu mehānismiem pašvaldībām... Es redzu, ka nauda tiks izrēķināta pēc visām formulām, kas mums būs, un nauda aizies uz pašvaldībām, bet ir noteikums, ka pedagogam par likmi mazāk par summu X maksāt nedrīkst. Kā jūs to izdarāt, mīļā pašvaldība, - vai nu maksājiet klāt, ja esat nenormāli bagāti, vai arī skolu tīkls ir jāsakārto," uzsvēra Šadurskis, norādot, ka "mums nekad nebūs naudas, lai visiem samaksātu tik, cik katrs grib".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!