Foto: AFI

Rīgas domes (RD) Izglītības, sporta un kultūras departamenta administratīvais lēmums atsevišķām Rīgas skolām ar augstiem izglītības kvalitātes rādītājiem ierobežot paralēlklašu skaitu ir pretrunā ne tikai ar iespēju veidot skolu tīklu, kas ir orientēts uz izcilību un kvalitāti, bet ierobežo skolēnu un vecāku izvēles iespējas, norāda izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V).

Viņa ieskatā šāds lēmums ir pretrunā ne tikai ar Izglītības attīstības politikas pamatnostādnēm un Saeimas doto uzdevumu veidot uz kvalitāti orientētu skolu tīklu, bet arī ar OECD un citu ekspertu rekomendācijām, pavēstīja ministra padomnieks Mārtiņš Langrāts.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) aicinās RD skaidrot un pamatot lēmumu par paralēlklašu skaitu ierobežošanu vairākās Rīgas skolās un informēt par skolām, uz kurām ierobežojošā norma tiek attiecināta.

Ministrija norāda, ka publiski izskanējusi argumentācija par higiēnas prasībām, kuras stāsies spēkā pēc trīs gadiem, ir nepamatota. To uzsvēruši arī skolu direktori, kuri neredz objektīvu pamatu šādiem ierobežojumiem. Turklāt RD jau līdz šim ir ieguldījusi finanšu līdzekļus skolu infrastruktūrā. "Vai ar šo lēmumu dome ir gatava atzīt, ka investīciju plānošana bijusi kļūdaina," min Šadurskis.

Arī turpmākajos gados pilsētas izglītības iespējām būs pieejami ievērojami Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu līdzekļi, kurus ieguldīt skolu infrastruktūrā, norāda ministrs.

Saskaņā ar IZM sniegto informāciju piecu Rīgā esošo valsts ģimnāziju modernizēšanai novirzīti 4,4 miljoni eiro, tostarp Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējums 2,9 miljonu eiro apmērā.

Vienlaikus Rīgas pašvaldība projekta ietvaros paredz veikt ieguldījumus Rīgas Franču liceja (7,4 miljonu eiro apmērā), Rīgas Angļu ģimnāzijas (7,2 miljonu eiro apmērā) un Rīgas Zolitūdes ģimnāzijas (3,5 miljonu eiro apmērā) modernizācijā. Rīgas pilsētas pašvaldībai ES programmas "Uzlabot vispārējās izglītības iestāžu mācību vidi" projekta īstenošanai kopējais plānotais ERAF finansējums veido 15,095 miljonus eiro.

"Skolēnu un vecāku tiesības nedrīkst tikt ierobežotas, izvēloties augstas kvalitātes izglītības iespējas. Rīgas dome demonstrē cinisku attieksmi gan pret izglītības kvalitāti, tās nozīmi cilvēka dzīvē, gan pret skolotājiem, kuri ar savu darbu ir sekmējuši skolas kvalitātes līmeni," pauž ministrs. Šāds lēmums ietekmēs arī valsts mērķdotācijas apjomu pedagogu atalgojumam šajās skolās.

Skolu dibināšanu, reorganizāciju, skolu pārvaldi nosaka pašvaldības lēmumi, un pašvaldības pienākums ir nodrošināt kvalitatīvas izglītības sistēmas attīstību, uzsver ministrijā.

Jau ziņots, ka vairākās galvaspilsētas prestižajās skolās šogad samazināsies skolēnu skaits, jo Rīgas dome liegusi vairākām valsts ģimnāzijām galvaspilsētā atvērt jaunas klases 7. klašu grupā vai likusi samazināt klašu skaitu 8. klašu grupā.

Rīgā ir piecas skolas ar valsts ģimnāzijas statusu. Maijā un jūnijā gaidāmi iestājeksāmeni uz 7. un 10. klasi, taču Rīgas domes Izglītības departamenta rīkojums nozīmē, ka jaunajā mācību gadā Rīgas Valsts 2. ģimnāzijā, Rīgas Valsts 3. ģimnāzijā, Āgenskalna Valsts ģimnāzijā un Rīgas Valsts vācu ģimnāzijā uzņemamo skolēnu kopējais skaits samazināsies par vismaz 120 audzēkņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!