Foto: LETA

Ja divi koalīcijas partneri - Nacionālā apvienība (NA) un Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) nepiedalās lēmumos par valstij būtisku tēmu, jautājums, vai koalīcija vispār pastāv, žurnālistiem pēc Saeimas Eiropas lietu komisijas sēdes norādīja partijas "Vienotība" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Kārlis Šadurskis.

Viņš kvoruma noraušanu komisijas sēdē vērtēja kā klaji bezatbildīgu pozīciju, jo, "acīmredzot, tos deputātus, kas sēdi pameta, valsts intereses interesē vismazāk".

NA un ZZS deputātu rīcību plānots pārrunāt koalīcijā. "Pirmdien to koalīcijā pārrunāsim ar pagaidām esošās koalīcijas kolēģiem, jānoskaidro, vai šī koalīcija pastāv," teica Šadurskis.

Lai arī partijām var būt dažādas nostājas, viedokļi, "mazākais, ko var sagaidīt no cilvēciskas būtnes, kas ir iemācījusies runāt, ir atnākt uz sēdi un pateikt savu viedokli", papildināja deputāts.

"Ja deputāts spēj izteikt savu viedokli tikai ar to ķermeņa daļu, kas atrodas zemāk par muguru, proti, ar kājām, tad tā ir viņa brīva izvēle šādi rīkoties," viņš piebilda.

Atbildot uz jautājumu, vai nākamnedēļ valdība varētu krist, Šadurskis gari nopūtās un teica: "Es neesmu zīlnieks. Neesmu arī konsultējies ar nākotnes pareģiem, nevaru pateikt ne jā, ne nē".

Šadurskis arī vērsa uzmanību uz to, ka nākamais lielais jautājums, par ko jālemj Saeimai, ir nākamā gada budžets. "Ja divas no koalīcijas partijām uzvedas ar opozīcijas metodēm, jautājums, vai Saeima ir spējīga atbildīgā veidā izskatīt budžetu," viņš norādīja, vēršot uzmanību uz politiķu tieksmi tērēt vairāk līdzekļus, nekā ir pieejams.

"Ar šādām populistiskām tendencēm un nostājām nav iespējams veidot budžetu," atzina Šadurskis.

Viņš arī kritizēja partneru pārmetumus par to, ka Eiropas lietu komisijas sēde notiek, neskatoties uz to, ka daudzi deputāti ir komandējumos, jo tā esot deputātu izvēle. "Ja deputāti izvēlējās ceļojumu valsts interešu vietā, tas nav iemesls, lai pārceltu sēdi," sacīja Šadurskis.

Jau vēstīts, ka trīs ZZS un NA deputāti, kā arī viena partijas "Saskaņa" deputāte piektdien pameta Saeimas Eiropas lietu komisijas sēdi, tāpēc tai nebija nepieciešamā kvoruma Latvijas pozīcijas bēgļu jautājumā pieņemšanai.

Saskaņā ar Saeimas Kārtības rulli, deputātiem ir tiesības lemt par valdības pozīciju, taču nepieņemot lēmumu, deputāti no savām tiesībām atteikušies, skaidroja komisijas vadītāja Lolita Čigāne (V). Tas nozīmē, ka sanāksmēs ES tiks izmantota valdībā pieņemtā pozīcija.

Valdība ceturtdien ārkārtas sēdē atbalstīja 526 jaunu patvēruma meklētāju uzņemšanu Latvijā, ja tas notiek brīvprātīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!