Foto: LETA

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V) nolēmis tomēr virzīt Andersu Pālzovu atkārotai apstiprināšanai Rīgas ekonomikas augstskolas ("SSE Riga") rektora amatā, pirmdien vēstī LNT ziņu raidījums.

Šāds lēmums pieņemts, nesagaidot no Pālzova apliecinājumu, ka viņa latviešu valodas prasmes atbilst augstajam standartam, ko paredz valdības noteikumi.

Raidījums vēstī, ka ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V) jau bija sagatavojis grozījumus noteikumos, kas ļautu gan Pālzovam, gan Rīgas Juridiskās augstskolas rektora amata kandidātam Melam Kenijam atkāroti ieņemt līdzšinējos amatus. Raidījumam Ašeradens sacīja, ka grozījumus atsaucis, jo Šadurskis pārliecinājis partijas biedrus, ka viņš atradis veidu, kā abi rektori varēs saglabāt savus amatus.

"Pālzova kunga latviešu valodas zināšanas ir pietiekamas manā vērtējumā augstskolas vadīšanai. It īpaši, ņemot vērā to, ka augstskolai ir īpašs statuss, jo tā strādā uz atsevišķa likuma pamata un starptautiska līguma pamata un realizē mācības angļu valodā. Tik cik nepieciešams rektoram komunikācijai administratīvo pienākumu veikšanai es domāju, ka ar to pietiek," savu nostāju klāstīja Šadurskis, norādot, ka šoreiz vadās pēc likuma gara, nevis likuma burta.

Iepriekš vēstīts, ka saistībā ar latviešu valodas nezināšanu pietiekamā līmenī no amata varētu nākties šķirties "SSE Riga" rektoram Pālzovam.

Savukārt IZM iepriekš pieņēmusi lēmumu nepietiekamo valsts valodas zināšanu dēļ tomēr nevirzīt apstiprināšanai valdībā Rīgas Juridiskās augstskolas rektora amata kandidātu Melu Keniju. Viņa vietā par rektora vietas izpildītāju valdība otrdien apstiprināja Latvijas Universitātes prorektoru Jāni Ikstenu.

Reaģējot uz ministrijas lēmumu, vairāki politiķi un politiskās partijas aicinājušas grozīt Ministru kabineta noteikumos, kas nosaka augstskolu darbiniekiem nepieciešamo latviešu valodas zināšanu līmeni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!