Foto: DELFI
Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) un Krievijas vēstniecības līdzstrādnieka Aleksandra Hapilova elektroniskās sarakstes publicētāja, portāla “kompromat.lv” žurnālists Leonīds Jākobsons, kurš šā gada martā tika sadurts savas mājas kāpņutelpā Rīgas centrā, Valsts policijai (VP) pārmet nelikumīgu viņam piederošo informācijas nesēju paturēšanu.

Paziņojumā medijiem Jākobsons norāda, ka VP ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) noteiktajiem ierobežojumiem attiecībā uz mantu ir jātiek atceltiem deviņu mēnešu laikā, tāpēc arī informācijas nesēji Jēkabsonam bija jāatdod deviņu mēnešu laikā no 2011.gada 15.decembra, kad Jākobsons tika aizturēts un viņam atsavināti datori, telefoni un citi informācijas nesēji.

Viņš atgādina, ka konfrontācija ar VP ENAP sākās ar to, ka "kompromat.lv" bija publicējis Ušakova saraksti ar Hapilovu un pēc tam Ušakovs vērsās prokuratūrā ar iesniegumu. ENAP pērn 15.decembrī aizturēja Jākobsonu uz divām diennaktīm, veica kratīšanu un atsavināja informācijas nesējus.

Jākobsons uzsver: "Runa ir par simtiem informācijas nesēju, kuriem nav nekāda sakara ar Nila Ušakova saraksti [..], tomēr policija tos neatgriež man atpakaļ, ar to radot iespaidu, ka darbojas pēc Ušakova pasūtījuma un veic atriebību."

Jākobsons atzīmē, ka izmeklēšanas laikā ENAP darbinieki ne vienu reizi nav izsaukuši žurnālistu, ar to radot iespaidu, ka izmeklēšana tīši tiek bremzēta. Viņam nav izvirzīta apsūdzība, tomēr arī nav izbeigts kriminālprocess, kas sākts saistībā ar sarakstes publicēšanu.

Tomēr "absolūti visi informācijas nesēji" joprojām atrodas ENAP un nav viņam atdoti, ko žurnālists vērtē kā Kriminālprocesa likuma pārkāpumu, uzsverot, ka tiem jātiek atdotiem deviņu mēnešu laikā, uzskata Jākobsons.

Jākobsons uzsver: likums noteic, ka no brīža, kad pirmstiesas kriminālprocesā tiek iesaistīta persona, kurai ir tiesības uz aizstāvību, vai persona, kuras tiesības rīkoties ar mantu ir ierobežotas ar procesuālajām darbībām, pirmstiesas kriminālprocess pret šo personu jāpabeidz vai jāatceļ visi drošības līdzekļi un tiesību ierobežojumi attiecībā uz mantu mazāk svarīga nozieguma gadījumā deviņu mēnešu termiņā.

Arī Ušakova sarakstes publicēšana ir iekļaujama šajā - mazāk svarīgo noziegumu - kategorijā, uzskata Jākobsons.

Viņš pauž pārliecību, ka tiesības rīkoties ar konfiscēto mantu atjaunojamas, un konfiscēšana tiek anulēta jau minēto deviņu mēnešu laikā.

Tas, ka Jākobsonam tiekot inkriminēts „mazāk smags noziegums", esot redzams no inspektora vēstules, taču gan ENAP gan Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūra turpinot "pārkāpt šo likuma normu, viņi uzskata, ka likums nav viņiem domāts," norāda Jākobsons.

Viņš uzskata, ka, pārkāpjot Kriminālprocesa likumā definēto termiņu, VP un prokuratūra "ne tikai traucē žurnālista Leonīda Jākobsona darbam, bet arī pārkāpj viņa pilsoniskās tiesības".

Kā ziņots, Jākobsonam uzbruka šā gada 29.martā, ap pulksten 17 Rīgā, Čaka ielas 47.nama kāpņutelpā un viņš tika sadurts. Policija sāka kriminālprocesu par noziedzīgiem nodarījumiem pret personas veselību. Uzbrucēji esot bijuši divi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!