Foto: Saeimas administrācija
Saeima ceturtdien ievēlēja AS "Parex banka" pārņemšanas un restrukturizācijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas locekļus, no katras frakcijas apstiprinot tajā divus deputātus.

Parlamentārās izmeklēšanas komisijā "sakarā ar iespējamām pretlikumīgām darbībām "Parex" pārņemšanas un restrukturizācijas procesā" darbosies desmit deputāti. No "Saskaņas centra" komisijā darbosies Jānis Ādamsons un Igors Pimenovs, no VL-TB/LNNK - Dzintars Rasnačs un Imants Parādnieks, no "Par labu Latviju" (PLL) – Māris Kučinskis un Andris Šķēle. Savukārt no valdošās koalīcijas komisijā darbosies "Vienotības" pārstāvji Aleksejs Loskutovs un Jānis Reirs un Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) deputāti Andris Bērziņš (Vidzeme) un Jānis Vucāns.

Pagājušajā ceturtdienā, kad Ādamsons pēkšņi tika pieteikts Ņikitas Ņikiforova (SC) vietā, Saeima par komisijas sastāvu nevarēja balsot, jo frakciju pārstāvju izvirzīšanas termiņš bija beidzies. Tāpēc parlaments noteica jaunu termiņu pārstāvju izvirzīšanai - līdz pagājušās ceturtdienas vakaram. Noteiktajā termiņā neviens cits iesniegums, izņemot jau iepriekš nosūtīto SC paziņojumu par Ādamsonu, Saeimas Prezidijā nav nonācis.

Komisijas vadītāja amatam neoficiāli minēti divi kandidāti, un labas izredzes šajā amatā nonākt ir Pimenovam, jo par atbalstu viņam, nevis Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vadītājam Reiram varētu nosliekties nacionālās apvienības VL-TB/LNNK pārstāvji komisijā.

Jau vēstīts, ka iepriekš Saeima atbalstīja opozīcijā esošās apvienības SC priekšlikumu veidot parlamentārās izmeklēšanas komisiju par iespējamām pretlikumīgām darbībām AS "Parex banka" pārņemšanas un restrukturizācijas procesā. Sākotnējais komisijas darba termiņš būs trīs mēneši, ko vēlāk pēc pieprasījuma Saeima ar balsojumu varēs pagarināt.

Iepriekš SC deputāti Satversmes tiesā apstrīdēja vairākas Kredītiestāžu likuma normas, kas regulē kredītiestādes pareju no vieniem īpašniekiem pie citiem. SC uzskata, ka šīs normas ļauj neievērot banku kreditoru interešu aizsardzību. Kredītiestāžu likuma normas attiecas uz valsts 2008.gadā pārņemto un nu jau sadalīto "Parex banku", kuras bijušajiem īpašniekiem Valērijam Karginam un Viktoram Krasovickim bankā palikuši vairāku miljonu latu noguldījumi subordinētajā kapitālā. Šie ieguldījumi paliks tā dēvētajā "Parex" sliktajā daļā, nevis jaundibinātajā "Citadele" bankā, kuru valsts plāno pārdot. "Parex" sliktās daļas liktenis aizvien nav skaidrs, zināms tikai, ka tās uzdevums ir atgūt pēc iespējas vairāk "slikto" kredītu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!