Foto: LETA

Saeimas apakškomisija nākamotrdien uz sēdi uzaicinās Ģenerālprokuratūras, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) un Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvjus, lai gūtu skaidrojumu, kāds pašlaik ir Ventspils mēra Aivara Lemberga statuss pašvaldībā.

Otrdien Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Korupcijas novēršanas apakškomisijā deputāte Lolita Čigāne ("Vienotība") atgādināja, ka VARAM aicinājusi Lembergu sniegt paskaidrojumus, lai sāktu viņa atstādināšanas procedūru, jo viņa darbībā konstatēti likuma pārkāpumi.

"Es domāju, ka būtu vērts, lai šo jautājumu apskatītu dziļāk apakškomisijā, jo man personīgi no publiskās komunikācijas nav skaidrs, kāds pašlaik ir Lemberga kunga statuss," viņa uzsvēra.

Čigāne pastāstīja, ka jau pērn Ģenerālprokuratūra viņai atzinusi, ka Lembergs nedrīkst pildīt Ventspils domes priekšsēdētāja pienākumus. Taču no 2011.gada deklarācijas izriet, ka Lembergs sevi pozicionējis kā Ventspils domes priekšsēdētāju un saņēmis arī atlīdzību.

Savukārt tagad Ventspils pašvaldība ir apgalvojusi, ka Lembergs neieņem Ventspils mēra amatu un to nedara jau kopš 2007.gada. "Vienlaicīgi Lembergs publiskajā komunikācijā apgalvo, ka pašvaldības priekšsēdētājam nav nekādu konkrētu pienākumu, taču man rodas jautājums, vai ir kādi amata pienākumi, kas ir jāveic domes priekšsēdētājam, vai arī Lembergs maldina sabiedrību un rada nepareizu priekšstatu, ko dara domes priekšsēdētāji visās 119 pašvaldībās," viņa norādīja.

"Manuprāt, šeit ir tiesiski džungļi, un pašlaik mēs esam situācijā, ka viena persona visu Latvijas tiesību sistēmu piesmej un vazā aiz deguna," atzina Čigāne.

Deputāte, norobežojoties no konkrētiem politiskiem spēkiem, aicināja šo jautājumu izskatīt Saeimā, lai secinātu, kādu iespaidu notiekošais ap Lembergu atstāj uz pašvaldības darbību. "Vai publiski blefot ‒ pilda vai nepilda amatus ‒ ir pieļaujams visiem pārējiem pašvaldību vadītājiem," viņa uzsvēra.

Pēc nelielām diskusijām apakškomisija Čigānes priekšlikumu atbalstīja un uz nākamo sēdi uzaicinās Ģenerālprokuratūras, VARAM un Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvjus.

Jau vēstīts, ka vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (Reformu partija) sācis Lemberga atstādināšanas procedūru, pieprasot paskaidrojumus par Ventspils domē un Ventspils brīvostā pieņemtiem lēmumiem, kuros Lembergs un viņa bērni – Līga Lemberga un Anrijs Lembergs – bijuši patiesie labuma guvēji, kas izriet no Ģenerālprokuratūras saņemtajiem materiāliem.

Lembergs visus pārmetumus noraida, uzsverot, ka tie ir tukši apgalvojumi un "blefs".

Prokurors Juris Juriss pirmdien norādīja, ka savulaik prokurori tiesā ir atzinuši, ka, pēc viņu domām, Lembergs ir pārkāpis drošības līdzekli ‒ aizliegumu pildīt Ventspils mēra un Ventspils brīvostas vadītāja pienākumus.

Lembergs savukārt lūdza vispār atcelt šo drošības līdzekli. Tiesa, izvērtējot Lemberga lūgumu un prokuratūras viedokli, šo drošības līdzekli atstāja spēkā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!