Foto: LETA
Saeima ceturtdien atbalstīja priekšlikumu ieguldīt Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) un Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) pamatkapitālos 16,4 miljonus eiro, lai uzlabotu abu slimnīcu maksātspējas rādītājus.

Iepriekš Veselības ministrija (VM) norādīja, ka, lai RAKUS un PSKUS uzlabotu maksātspējas rādītājus, nodrošinātu pozitīvu naudas plūsmu un pietiekamus apgrozāmos līdzekļus, kas nepieciešami sekmīgai operatīvajai darbībai, jau šogad nepieciešams atbalstīt apropriācijas pārdali no Finanšu ministrijas (FM) budžeta apakšprogrammas "Iemaksas Eiropas Kopienas budžetā" uz VM budžeta apakšprogrammu "Neatliekamās medicīniskās palīdzības nodrošināšana stacionārās ārstniecības iestādēs.

Stradiņa slimnīcas pamatkapitāla palielināšana iecerēts novirzīt 5,4 miljonus eiro, bet Austrumu slimnīcas - 11 miljonus eiro.

Kā norādīja VM, pamatkapitālā ieguldītais finansējums līdz 2017.gada 31.decembrim tiks izlietots norēķinu veikšanai par iepriekšējā periodā sniegtajiem pakalpojumiem un iegādātajām precēm, lai nodrošinātu nepārtrauktu terciāro veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu pacientiem un slimnīcu stabilu finanšu situāciju.

Vienlaikus VM kontrolēs piešķirtā finansējuma izlietojumu atbilstoši noteiktajam mērķim un termiņam, līdz 2018.gada 15.janvārim pieprasot slimnīcām atskaites par finansējuma izlietojumu atbilstoši noteiktajam mērķim un informāciju līdz 2018.gada 31.janvārim iesniegs FM.

Savukārt Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) iepriekš atzina, ka vairs nebūs jaunu parādu dzēšanas pieprasījumu Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā (RAKUS) un Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā (PSKUS).

Savukārt veselības ministre Anda Čakša skaidroja, ka lēmums palielināt slimnīcu pamatkapitālu būtībā ir "glābšanas riņķis" abām slimnīcām. Viņa norādīja - ja iepriekš PSKUS parādu dzēšanai tika piešķirti desmit miljoni eiro, tad RAKUS šāds atbalsts netika sniegts. Stradiņa slimnīcai līdzekļi piešķirti par parādiem, kas radušies pēdējo divu gadu laikā, turpretī Austrumu slimnīcai - par ilgāku periodu.

"Austrumu slimnīca līdz šim šādu "glābšanas riņķi" nav saņēmusi. Šajā slimnīcā parāda summa ir krājusies no 2011.gada. Tagad, kad ir mainījusies slimnīcas valde, ir jāsāk no punkta, kad parādi ir nosegti," sacīja veselības ministre.

Čakša arī atzina, ka slimnīcu parādi galvenokārt uzkrājušies par medikamentiem un tehnoloģijām. "Tā ir Austrumu slimnīca nespēja adaptēties tā brīža situācijai. Tāpat deficīts atalgojuma sadaļā bija viens no iemesliem, kāpēc netika maksātas kādas citas lietas," norādīja ministre.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!