Foto: DELFI

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus likumā "Par valsts pensijām", kas paredz krīzes laikā piešķirto pensiju pārrēķināšanu jau 2016.gadā.

Likuma grozījumus atbalstīja 88 deputāti, pret nebija neviens.

Izmaiņas paredz, ka pensijas tiek pārskatītas, sākot ar 2016.gada 1.janvāri, taču, kā konkrēti tas notiks, tiks lemts nākamā gada budžeta sagatavošanas laikā.

"Konkrētos gados pārskatāmās pensijas un to pārskatīšanas nosacījumi tiek noteikti ikgadējā valsts budžeta likumā un vidēja termiņa budžeta ietvara likumā, ievērojot valsts budžeta iespējas," nosaka likuma grozījumi.

Pārrēķinot pensijas sākuma kapitālu un pensijas kapitālu, vairs netiks piemērots negatīvs apdrošināšanas iemaksu algu indekss - indeksi 2009., 2010. un 2011.gadam tiks aizstāti ar skaitli "1". 

Deputāts Kārlis Šadurskis (V) kritizēja priekšlikuma juridisko formu, skaidrojot, ka nav korekti likumā iekļaut solījumu. Taču šoreiz tas nepieciešams sabiedrības nomierināšanai, viņš minēja, skaidrojot - būtībā nekas nav mainījies un likumā noteikts tas, ko solījusi Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

Šadurskis arī norādīja, ka vispirms būtu jāpārrēķina mazās pensijas.

Savukārt deputāts Ivars Zariņš (S) vērsa uzmanību uz to, ka valdība pensionārus var pievilt: "Ir atrasts lielisks formulējums, lai, no vienas puses, pensionāriem it kā rādītu – nu, redziet, par jums rūpējas, saprot jūsu sāpi,- bet, no otras puses, tiek izdarīts elegants risinājums – tiek uztaisīts tā, lai to varētu nedarīt," viņš teica, norādot uz atrunu par valsts budžeta iespējām.

Kritiska bija deputāte Ilze Viņķele (V), grozījumus salīdzinot ar "tukšu rieksta čaumalu". "Cilvēki, kuri saka, ka nākamgad varēs pārrēķināt pensijas, melo. Tie melo pensionāriem, jo jau pašlaik ir zināms, ka iespēju šo pozīciju piepildīt nebūs,” viņa teica. Saeima tēlo Ziemassvētku vecīšus, kas ir pat tik ciniski, ka skaistā iepakojuma papīrā iesaiņo tukšu kārbu, paliek zem eglītes un saka: "Tā būs jūsu dāvana!" vērtēja Viņķele.

Pensijas paredzēts pārskatīt personām, kurām laikā no 2010.gada 1.janvāra līdz 2015.gada 31.decembrim piešķirtas vai pārrēķinātas vecuma, izdienas vai apgādnieka zaudējuma pensijas.

Likuma grozījumi paredz arī precizēt un pilnveidot 1. un 2. grupas invaliditātes pensijas pārrēķināšanas kārtību.

Saskaņā ar Valsts Sociālās apdrošināšanas aģentūras datiem 2014.gadā vecuma pensijas saņēma 474 261 cilvēki, un vidējais apmērs bija 280,6 eiro. Invaliditātes pensijas saņēma 73 161 cilvēks, vidējais apmērs bija 168,84 eiro, bet apgādnieka zaudējuma pensijas saņēma 18 973 cilvēki - vidējais apmērs bija 132,59 eiro.

Jau vēstīts, ka negatīvi pensiju kapitāla indeksi ekonomiskās krīzes dēļ tika piemēroti 2009., 2010. un 2011.gadā.

Latvijas Pensionāru federācija likuma grozījumu nepieņemšanas gadījumā solīja protestus un parakstu vākšanu valdības demisijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!