Foto: LETA
Saeima atbalstījusi Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"—"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (NA) virzītu rezolūciju, kurā valdība tiek aicināta neatbalstīt ANO migrācijas paktu.

Novembra izskaņā NA valde apstiprināja Saeimas rezolūcijas projektu, kurā Ministru kabinets tiek aicināts lemt par nepievienošanos ANO Globālās drošas, sakārtotas un likumīgas migrācijas paktam, ko plānots apstiprināt starpvaldību konferencē Marokā 11. decembrī.

"Par" NA virzīto rezolūciju nobalsoja 43 deputāti, savukārt "pret" balsoja 31 parlamentārietis. "Par" balsoja NA, Zaļo un zemnieku savienības, Jaunās konservatīvās partijas un "KPV LV" deputāti. "Pret" balsoja "Saskaņas", "Attīstībai/Par!" un "Jaunās Vienotības" pārstāvji.

Kā iepriekš skaidroja partijā, rezolūcijas projektā norādīts, ka Latvija apzinās, ka eiroatlantiskās kopienas valstis vēl joprojām saskaras ar masveida nekontrolējamas migrācijas izaicinājumiem. Tāpat tajā uzsvērta nepieciešamība risināt migrācijas plūsmu problēmas tur, kur tās rodas, kā arī nepieciešamība efektīvi īstenot Eiropas Savienības jūras un sauszemes ārējo robežu kontroli, lai apturētu nekontrolētas migrācijas plūsmas uz Eiropas Savienības dalībvalstīm.

Rezolūcijas projektā arī uzsvērts, ka jebkādi lēmumi saistībā ar migrācijas politiku ir nacionālo valstu kompetencē, taču ANO Migrācijas pakts paredz nacionālo valstu lomu mazināšanos lēmumos par imigrācijas jautājumiem.

Tāpat NA sagatavotajā rezolūcijas projektā norādīts uz pakta problemātiku. Piemēram, ka tajā identiski tiek uztverti migranta, bēgļa un nelegālā imigranta jēdzieni, tā piešķirot tiem vienādu juridisko statusu un tādējādi noliedzot būtiskās atšķirības starp šiem jēdzieniem, kā arī tiek izteikti apgalvojumi, ka jebkāda migrācija – pat nelegāla – ir cilvēka tiesības, skaidro partijā.

NA uzsver, ka pakts nav ticis pienācīgi prezentēts un skaidrots sabiedrībai un pakta parakstīšana var nonākt pretrunā ar Latvijā spēkā esošajiem tiesību aktiem. Tāpēc NA aicinās arī citus Saeimas deputātus parakstīt rezolūciju.

Rezolūcijā pausts atbalsts ASV, Izraēlas, Polijas, Austrijas, Austrālijas, Bulgārijas, Čehijas, Horvātijas, Igaunijas, Lietuvas, Šveices un Slovākijas valstu lēmumiem par plānoto izstāšanos no pakta parakstīšanas procesa.

Vēstīts, ka par atteikšanos šo dokumentu parakstīt jau iepriekš paziņojušas Slovākija, ASV, Austrālija, Austrija, Bulgārija, Čehija, Horvātija, Izraēla, Polija, Šveice un Ungārija.

Pakta atbalstītāji apgalvo, ka tas uzlabošot migrācijas plūsmu vadību un aizsargāšot cilvēktiesības, kamēr tā kritiķi brīdina, ka šis dokuments migrāciju ekonomisku iemeslu dēļ pasludina par cilvēktiesībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!