Foto: F64
Saeima ceturtdien aizklātā balsojumā nobalsoja par Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētājas Irēnas Krūmanes atbrīvošanu no amata, portālu "Delfi" informēja Saeimā.

Par Krūmanes atbrīvošanu no amata balsoja 85 deputāti, pret nebalsoja neviens, atturējās trīs deputāti.

Krūmane 28.novembrī vērsās Saeimā ar iesniegumu, kurā informē par atkāpšanos no Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētājas amata ar 29.novembri.

Jau vēstīts, ka Krūmane par atkāpšanos paziņoja pēc Krājbankas kraha. "Esmu pieņēmusi lēmumu atkāpties, jo uzskatu, ka radītā spriedze ap manu atrašanos šajā amatā tikai kavē Komisijas pilnvērtīgu darbu, un jebkura politiska diskusija (plānotā Saeimas ārkārtas sēde) bremzē sektora stabilizāciju," toreiz paziņojumā pauda Krūmane.

Atlūgumu pēc Krājbanka kraha iesniedza arī ilggadējais FKTK padomes loceklis Jānis Placis, kura vadītais departaments atbild tieši par banku uzraudzību.

Saistībā ar "Krājbankas" krahu FKTK vadība publiskajā telpā kritizēta par nepietiekami efektīvo banku uzraudzības politiku. Nacionālās apvienības  VL-TB/LNNK Saeimas frakcija aicināja FKTK priekšsēdētāju Irēnu Krūmani atkāpties no amata. Koalīcijas partneri - "Vienotība" un Zatlera Reformu partija (ZRP) - gan vēl nesteidza atbalstīt šo iniciatīvu.

Arī Lietuvas finanšu ministre Ingrīda Šimonīte FKTK pārmeta vilcināšanos ierobežot "Krājbankas" darbību. Tas, pēc ministres domām, negatīvi ietekmēja gan "Krājbankas", gan tās mātes bankas - Lietuvas "Snoras" stabilitāti.

FKTK padome 21.novembrī nolēma apturēt "Latvijas Krājbankas" visu finanšu pakalpojumu sniegšanu. Lēmums pieņemts, pamatojoties uz konstatēto līdzekļu iztrūkumu bankā, par ko tika informēta Ģenerālprokuratūra. Valsts policija sākusi kriminālprocesu saistībā ar "Latvijas Krājbanku".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!