Saeima ceturtdien bez plašām debatēm galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus ar valsts drošību saistītajos likumos, atceļot iepriekš valdības Satversmes 81.panta kārtībā pieņemtos likumu grozījumus.

Deputāti bez plašākām debatēm atbalstīja iepriekš valdības pieņemto, parlamenta apstiprināto, bet Valsts prezidentes Saeimai atgriezto grozījumu Valsts drošības iestāžu likumā, likumā "Par valsts noslēpumu", kā arī nacionālās drošības likumā atcelšanu.

Par grozījumu atcelšanu balsoja visi klātesošie Saeimas deputāti, pret grozījumu atcelšanu nebija neviens, savukārt viens tautas kalps balsojumos atturējās.

Jau vēstīts, ka Valsts prezidente Vaira Vīķe – Freiberga pirmoreiz savas astoņus gadus ilgās prezidentūras laikā izmantoja Satversmē paredzētās tiesības un apturēja šo likumu grozījumu publikāciju oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

"Caur politiskām manipulācijām, es uzskatu, ļoti bīstami un eventuāli, tā saukto oligarhu iespaidu. Es esmu gatava šeit saukt īstos vārdos manas bažas, un tās ir, ka šeit neadekvāti var notikt iejaukšanās mūsu izmeklēšanas procesos, kas eventuāli skar vai nu kādus politiskos grupējumus vai tos, kas viņus finansiāli atbalsta un kas stāv aiz viņiem," norādīja Vīķe-Freiberga.

Koalīcijas pārstāvji likumu grozījumu pieņemšanu steigā jau nosaukuši par kļūdu un sola pieņemt jaunus grozījumus likumos, kas apmierinātu visas ieinteresētās puses. Neskatoties uz to, likums paredz, ka Centrālajai vēlēšanu komisijai šajā situācijā ir jāsāk parakstu vākšana.

CVK nolēmusi, ka no 3. aprīļa līdz 2. maijam organizēs parakstu vākšanu par tautas nobalsošanas ierosināšanu saistībā ar Vīķes – Freibergas apturētajiem Nacionālās drošības likuma un Valsts drošības iestāžu likuma grozījumiem. Ja parakstu vākšanas laikā tiks savākti 149 064 balstiesīgo iedzīvotāju paraksti, tad notiks referendums par šiem likumiem. Referenduma organizēšana, ja vien negroza likumu par tautas nobalsošanu, nav apturama šādā gadījumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!