Foto: PantherMedia/Scanpix

Skatot sabiedrību satraukušos Izglītības likuma grozījumus galīgajā lasījumā, Saeima ceturtdien negaidīti atbalstīja priekšlikumu, kas paredz skolām pienākumu aizsargāt skolēnus no netikumiskas audzināšanas.

Deputātes Jūlijas Stepaņenko (S) iesniegtais priekšlikums paredz, ka izglītības iestāde, izņemot augstskolas, aizsargā izglītojamo no tādas informācijas un metodēm izglītības un audzināšanas procesā, kas neatbilst Izglītības likuma mērķī ietvertajai izglītojamā tikumiskās attīstības nodrošināšanai.

Iepriekš atbildīgā komisija šo priekšlikumu noraidīja.

Kārtību, kādā izvērtējama informācijas, tostarp mācību līdzekļu un materiālu, kā arī mācību un audzināšanas metožu atbilstība skolēnu tikumiskās attīstības nodrošināšanai, kā arī šīs izvērtēšanas kritērijus, noteiks valdība.

Savukārt skolas padome varēs lemt par mācību un audzināšanas procesā izmantojamo metožu un informācijas, tostarp mācību līdzekļu, atbilstību skolēnu tikumiskās attīstības nodrošināšanai, kā arī tikumiskās audzināšanas vadlīnijām.

Deputāts Kārlis Šadurskis ( V), vērtējot deputātu balsojumu par likuma grozījumiem, citēja teicienu: "Pret stulbumu paši dievi cīnās veltīgi".

Trešajā, galīgajā lasījumā arī tika atbalstīta norma, kas paredz, ka skolotājiem un skolu vadītājiem jābūt lojāliem valstij.

Grozījumi paredz, ka par izglītības iestādes vadītāju var strādāt persona, kurai ir nevainojama reputācija, kura ir lojāla Latvijai un tās Satversmei, un kurai ir attiecīga izglītība. Tāpat atbalstīts priekšlikums, ka strādāt par pedagogu ir tiesības personai, kas ir lojāla Latvijai un tās Satversmei.

Deputāts Ints Dālderis ( V) arī rosināja noteikt vidējās vispārējās vai profesionālās izglītības obligātumu visām personām Latvijā, taču šis priekšlikums neguva parlamentāriešu atbalstu.

Pašlaik likums paredz, ka obligāta ir pamatizglītība.




Jau ziņots, ka iepriekš Saeima jau atbalstīja priekšlikumu noteikt, ka izglītības sistēma nodrošina izglītojamā tikumisko audzināšanu, kas atbilst Satversmē ietvertajām un aizsargātajām vērtībām, īpaši tādām kā laulība un ģimene.

Latvijas Satversme nosaka, ka laulība ir savienība starp vīrieti un sievieti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!