Saeima atkal vērtēs apvienības VL-TB/LNNK ierosinājumu izslēgt no Imigrācijas likuma normu, kas ļauj iegūt Latvijas pastāvīgās uzturēšanās atļauju, pamatojoties uz ieguldījumiem nekustamajos īpašumos.

Par projekta nodošanu komisijām ceturtdien nobalsoja 47 deputāti, pret bija 31, bet atturējās septiņi.

VL – TB/LNNK norādīja, ka nu jau gandrīz gadu spēkā esošā kartība, kas ļauj iegūt uzturēšanas atļaujas nekustamo īpašumu pircējiem, "nesilda" Latvijas ekonomika, kā bija cerēts. Šī kārtība "faktiski balsta tikai vienu uzņēmēju kategoriju – nekustamo īpašumu spekulantus". Latvijas iedzīvotāji, kuriem nekustamais īpašums nepieciešams dzīvošanai vai reālai uzņēmējdarbībai, savukārt ir spiesti pārmaksāt, jo ārzemju "investori" mākslīgi paaugstina nekustamo īpašumu cenas, norāda VL-TB/LNNK. Tāpēc apvienība rosina izslēgt no Imigrācijas likuma normu, kas ļauj iegūt pastāvīgās uzturēšanās atļauju, pamatojoties uz ieguldījumiem nekustamajos īpašumos.

Iespēju saņemt uzturēšanas atļauju aizstāvēja deputāts Ainārs Šlesers (PLL), norādot, ka tas veicina arī būvniecības nozares attīstību un dod darbu Latvijas būvniekiem.

Jau ziņots, ka Saeima pavasarī grozīja Imigrācijas likumā, saglabājot iespēju investoriem un nekustamā īpašuma pircējiem no valstīm ārpus ES iegūt uzturēšanas atļaujas Latvijā, bet nosakot tam stingrākus kritērijus.

Saeima noteica, ka uzturēšanās atļauju līdz pieciem gadiem varēs pieprasīt ārzemnieks no ārpus ES esošās valsts, kurš ieguldīs kāda uzņēmuma pamatkapitālā vismaz 25 000 latu, taču tas attiektos uz uzņēmumiem, kas nodarbina līdz 50 darbiniekiem un kura gada apgrozījums nepārsniedz 7 miljonus latu. Saimnieciskā gada laikā kopā valsts un pašvaldības budžetā nodokļos uzņēmumam jāsamaksā vismaz 20 000 latu. Savukārt lielākos uzņēmumos uzturēšanās atļaujas gribētājam būs jāiegulda vismaz 100 000 latu.

Tāpat Saeima atbalstīja priekšlikumu papildināt normu, kas ļauj prasīt uzturēšanās atļauju, iegādājoties nekustamo īpašumu Rīgā vai republikas pilsētās 100 000 latu vērtībā, bet ārpus tām – 50 000 latu vērtībā, ar papildu nosacījumiem. Nekustamais īpašums varēs būt pirkts tikai no Latvijā reģistrētas juridiskās personas vai arī no Latvijas vai ES pilsoņa, Latvijas nepilsoņa, vai ārzemnieks, kurš Latvijā uzturas ar derīgu uzturēšanās atļauju.

Iegādāto nekustamo īpašumu, kas atrodas Pierīgā vai republikas pilsētās, kopējā kadastrālā vērtība to iegādes brīdī nedrīkstēs būt mazāka par 30 000 latu, bet citviet Latvijā – par 10 000 latu. Ja kadastrālā vērtība būs zemāka, nekustamo īpašumu kopējai vērtībai būs jāatbilst sertificēta nekustamā īpašuma vērtētāja noteiktajai nekustamo īpašumu tirgus vērtībai, paredzēts Saeimas atbalstītajā priekšlikumā.

Termiņuzturēšanās atļauju uz laiku, kas nepārsniedz piecus gadus, var saņemt arī persona, kura būs veikusi finanšu investīcijas Latvijas kredītiestādē ne mazāk kā 200 000 latu apmērā kredītiestādes subordinētā kapitāla veidā.
Iepriekš PMLP atzina, ka tiek konstatēti gan fiktīvi darījumi ar mākslīgi palielinātu darījuma vērtību, gan darījumi radinieku starpā, gan tādi darījumi, kas notiek starp Latvijā nereģistrētām personām, naudas līdzekļus pārskaitot ar ārvalstu banku starpniecību.

Kopš pagājušā gada 1.jūlija, kad stājās spēkā jaunā imigrācijas kārtība, PMLP saņemts 331 pieteikums uzturēšanās atļaujas izsniegšanai, kas pamatots ar investīcijām Latvijas tautsaimniecībā. 233 gadījumos ārvalstnieki iegādājušies nekustamo īpašumu Latvijā, 76 gadījumos veikts noguldījums Latvijas kredītiestādes subordinētajā kapitālā, savukārt 22 gadījumos veiktas investīcijas uzņēmuma pamatkapitālā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!