Saeima ceturtdien atlaida Ķekavas pagasta padomi un iecēla pašvaldībā pagaidu administrāciju.
Par padomes atlaišanas balsoja deputāti 67, pret balsojuši 10 deputāti, bet astoņi deputāti atturējās.

Par pagaidu administrācijas vadītāju paredzēts iecelt Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas valsts sekretāra padomnieku Andri Krūmu, bet par tās locekļiem - ministra padomnieku Sergeju Seņkānu un valsts akciju sabiedrības "Valsts nekustamie īpašumi" juridiskā direktora vietnieku Ojāru Valkeru. Saeima noraidīja opozīcijas partijas "Jaunais Laiks" ierosinājumu neiecelt ar Tautas partiju Sergeju Seņkānu, bet gan JL kandodātu Andi Damlicu.

Likumprojekts nosaka, ka pagaidu administrācija darbosies līdz dienai, kad uz pirmo sēdi sanāks nākamajā gadā pašvaldību vēlēšanās ievēlētā Ķekavas novada dome. Šajā laikā administrācija pildīs normatīvajos aktos paredzētās pašvaldības padomes funkcijas un nodrošinās pašvaldības iestāžu darba nepārtrauktību, kā arī finansiālo un saimniecisko darbību. Pagaidu administrācijas darbību nodrošinās un finansēs no Ķekavas pašvaldības budžeta līdzekļiem.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns (TP) iepriekš norādījis, ka pārkāpumi būvatļauju izsniegšanā ir bijuši sistemātiski un ilglaicīgi. Viņš skaidroja, ka pagasta padome kā minimālo teritoriju būvatļaujas izsniegšanai bija noteikusi divus hektārus, bet daudzos gadījumos tā tomēr izsniegta 0,3 līdz 0,5 hektāriem.

Zalāns gan pieļāva, ka būvatļaujas, kas izsniegtas 67 miljonu latu vērtībā, iespējams tomēr varēs legalizēt. Tas ir atkarīgs no tā, kāds būs pieņemts jaunais teritoriālais plānojums. Likums "Par pašvaldībām" paredz, ka Saeima var atlaist domi (padomi), ja tā atkārtoti nepilda vai pārkāpj Satversmi, likumus, Ministru kabineta noteikumus vai arī nepilda tiesas spriedumus. RAPLM, konstatējot būtiskus pārkāpumus Ķekavas pagasta teritorijas plānojuma grozījumu izstrādes procesā, veica pārbaudi arī būvniecības, zemes izmantošanas un zemes reformas pabeigšanas jomā, konstatējot, ka Ķekavas pagasta padome ir pārkāpusi ne tikai likumus un Ministru kabineta noteikumus, bet arī pašas pašvaldības pieņemtos ārējos normatīvos aktus - saistošos noteikumus.

Pārkāpumi izdarīti vairākkārtīgi un sistemātiski visā 2005.gada vietējo pašvaldību vēlēšanās ievēlētās Ķekavas pagasta padomes darbības laikā. Teritorijas plānošanas jomā kopumā prettiesiski ar Ķekavas pagasta padomes sēdes lēmumiem mainīta plānotā (atļautā) izmantošana 194 nekustamajiem īpašumiem. Tāpat ar detālplānojumu prettiesiski veikta zemes sadale, kopumā ar detālplānojumiem pašvaldība prettiesiski izveidojusi vismaz 88 apbūves gabalus dzīvojamo māju būvniecībai. Konstatējot trūkumus teritorijas plānošanas procesā, reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns jau 22.februārī izdeva rīkojumu, ar kuru apturēta Ķekavas pagasta teritorijas plānojuma grozījumu darbība.

Būvniecības jomā RAPLM konstatējusi, ka, pamatojoties uz prettiesiskiem detālplānojumiem vai pieļaujot normatīvo aktu pārkāpumus, pašvaldība prettiesiski izsniegusi vismaz 79 būvatļaujas. Saskaņā ar Būvniecības likumu zemesgabalu var apbūvēt, ja apbūve ir saskaņā ar vietējās pašvaldības teritorijas plānojumu un detālplānojumu. Ķekavas pagasta pašvaldība ir pieļāvusi būvniecību gan teritorijās, kurās saskaņā ar Ķekavas pagasta teritorijas plānojumu šāda apbūve nav pieļaujama, gan teritorijās, kurām ir prettiesiski detālpānojumi. Atļaujot būvniecību teritorijās, kur šāda būvniecība ir aizliegta, pašvaldība ir apdraudējusi privātpersonu un investoru ieguldījumus. Kopumā nodarītie zaudējumi, pieņemot prettiesiskus lēmumus, varētu būt vismaz 67 miljoni latu, ko veido privātpersonām būvatļaujās norādītie būvprojektu realizācijas apjomi, secinājuši ministrijas speciālisti. Zemes izmantošanas jomā esošais Ķekavas pagasta padomes sasaukums kopumā ir pieņēmis vairāk nekā 30 lēmumus par nekustamo īpašumu sadalīšanu, kas neatbilst teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumiem.

Zemes reformas pabeigšanas jomā ministrija pēc Valsts policijas lūguma veikusi pārbaudi par Ķekavas pagasta padomes amatpersonu rīcību, piešķirot pastāvīgā lietošanā Ķekavas pagasta pašvaldībai 44 meža nogabalus 175,2 hektāru platībā. RAPLM uzskata, ka Ķekavas pagasta padomes turpmāka darbība var apdraudēt attiecīgās pašvaldības iedzīvotāju un uzņēmēju tiesiskās intereses, jo konstatētais ļauj secināt par, iespējams, negodprātīgu piešķirtās varas izmantošanu. Ministrijas pārbaudē konstatētais ļauj secināt, ka, novēršot pašvaldības padomes pieļautos normatīvo aktu pārkāpumus, pašvaldībai varētu būt pienākums atlīdzināt ievērojamus zaudējumus privātpersonām, kas savukārt varētu apgrūtināt attiecīgās pašvaldības funkciju izpildi un iedzīvotāju vajadzību apmierināšanu.

RAPLM uzskata, ka Ķekavas pagasta padome nespēs pati atrisināt konstatētos normatīvo aktu pārkāpumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!