Šodien Saeima līdz 2005.gada 8.jūnijam pagarināja mandātu Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) vienību dalībai daudznacionālajos spēkos Irākā.
Par balsoja 75, bet pret - 20 deputāti.

Saeima 2003.gada 20.martā atļāva NBS vienībām piedalīties starptautiskajās miera nodrošināšanas operācijās un starptautiskajās humānajās operācijās Irākā starptautiskās koalīcijas bruņoto spēku militārās vadības pārziņā. Parlamenta lēmums bija spēkā līdz šā gada 16.oktobrim.

Kā norāda Aizsardzības ministrija, Saeimai pieņemot šādu lēmumu, Latvija oficiāli pauž atbalstu cīņai pret terorismu un savu vēlmi veicināt vispārējo drošību.

NBS vienību dalība starptautiskās koalīcijas bruņoto spēku vadītajās starptautiskajās miera nodrošināšanas un starptautiskajās humānajās operācijās parāda Latvijas gatavību sniegt savu ieguldījumu globālās drošības stabilizācijā.

ANO, izvērtējot situāciju Irākā, pieņēma lēmumu, ka drošības un stabilizācijas nodrošināšanai Irākā ir nepieciešams ANO daudznacionālo spēku atbalsts. Pamatojoties uz šo rezolūciju, Saeima 2003.gada 11.decembrī pieņēma lēmumu par termiņa pagarināšanu NBS vienību dalībai miera nodrošināšanas operācijā Irākā ANO daudznacionālo spēku sastāvā. Lēmuma darbības laiks tika noteikts līdz šā gada 16.oktobrim.

Ministrija informē, ka ANO, veicot sociālpolitisko apstākļu un drošības situācijas analīzi, jau šā gada 8.jūnijā pieņēma jaunu rezolūciju, kurā pauda viedokli, ka daudznacionālo spēku klātbūtne Irākā nepieciešama vēl uz gadu, kā arī nolēma, ka ir gatava mandāta darbību izbeigt agrāk pēc Irākas valdības pieprasījuma.

Līdz ar to, lai Latvijas NBS vienības varētu piedalīties ANO daudznacionālo spēku sastāvā līdz noteiktā termiņa beigām - 2005.gada 8.jūnijam -, ir nepieciešams jauns Saeimas lēmums.

NBS vienības līdzdalība Irākā notiek par Aizsardzības ministrijai atvēlētajiem finanšu līdzekļiem, papildu finansējums nav nepieciešams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!