Foto: LETA

Saeimas deputāti ceturtdien ātrā tempā un bez diskusijām konceptuāli atbalstīja ierosinājumu no 1.septembra indeksēt pensijas, kas nepārsniedz 200 latus, bet galīgajā lasījumā Saeimai par to būs jālemj steidzamības kārtībā jau jūlija sākumā.

Saeimas deputāti atbalstīja iniciatīvu šim priekšlikumam piešķirt steidzamību, tādējādi par to būs jālemj nevis trīs, bet divos lasījumos.

Atbildīgā Sociālo un darba lietu komisija uz galīgo lasījumu gaidīs priekšlikumus līdz 1.jūlijam un skatīs tos 4. un 5.jūlijā. Saeima uz sēdi par šo jautājumu sanāks 9.jūlijā.

Savlaicīga šī likumprojekta pieņemšana ļaus Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai (VSAA) jau līdz septembrim aprēķināt palielinātās pensiju summas.

Ceturtdien Saeimā nebija ieradušies pensionāru interešu aizstāvji un Saeimas deputātu balsojums klātesošajos īpašas emocijas neraisīja.

Pēc balsojuma Sociālo un darba lietu komisijas vadītāja Aija Barča (ZZS) izteica pateicību deputātiem un īpaši Labklājības ministrijai un tās parlamentārajam sekretāram, komisijas deputātam Arvilam Ašeradenam ( V).Opozīcijā esošās "Saskaņas centra" (SC) frakcijas deputāts Andrejs Klementjevs trešdien par pensiju indeksāciju atbildīgajai Labklājības ministrijai (LM) pārmeta "tiesisko nihilismu" pret Saeimu, jo ministrija ieceri par pensiju indeksāciju esot novilcinājusi līdz pēdējam brīdim, tāpēc deputāti nevarot pagūt iztaujāt sabiedriskās organizācijas, kuru viedoklis šajā jautājumā ir svarīgs.

Ašeradens šo pārmetumu gan kategoriski noraidīja, sakot, ka par pensiju indeksācijas ieceri ir diskutēts Senioru padomē, un aktīvas diskusijas notikušas arī Sociālo un darba lietu komisijā.

Komisija izskatīja visus deviņus ar pensiju indeksāciju saistītos likumprojektus, kas izstrādāti, ņemot vērā aprīlī Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai ( V) iesniegtos vairāk nekā 106 000 iedzīvotāju parakstu ar prasību par pensiju indeksācijas atsākšanu rudenī.

Saeima pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus likumā "Par valsts pensijām", likumā "Par obligāto sociālo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām", Diplomātu izdienas pensiju likumā, likumā "Par izdienas pensijām Iekšlietu ministrijas sistēmas darbiniekiem ar speciālajām dienesta pakāpēm", Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja amatpersonu izdienas pensiju likumā, Militārpersonu izdienas pensiju likumā, Prokuroru izdienas pensiju likumā, Tiesnešu izdienas pensiju likumā un Valsts un pašvaldību profesionālo orķestru, koru, koncertorganizāciju, teātru un cirka mākslinieku izdienas pensiju un baleta mākslinieku pabalsta par radošo darbu likumā.

Likumprojektus par pensiju indeksāciju ir jāskata steidzamības kārtā, lai Valsts Sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) varētu tehniski sagatavoties indeksācijas aprēķināšanai un izmaksai. VSAA direktore Inese Šmitiņa paskaidroja, ka aģentūrai jūlija sākumā būtu jāzina mehānisms un jāpārprogrammē pensiju aprēķināšanas sistēma. Savukārt, lai izmaksātu indeksētās pensijas, precīzas summu izmaiņas iestādei jāzina līdz 20.augustam.

Jau vēstīts, ka Senioru konsultatīvā padome vienojās no septembra indeksēt pensijas līdz 200 latiem ar indeksu 1,04. Tikmēr Latvijas Pensionāru federācija (LPF) ir aicinājusi palielināt indeksējamo pensiju slieksni līdz 250 latiem.

Labklājības ministrija pagājušajā nedēļā - pusotru mēnesi agrāk nekā tai bija uzdots - Saeimas rīcībā ir nodevusi grozījumus likumos, kas ļautu atsākt mazo pensiju indeksāciju jau šī gada septembrī. Saeimai tagad ir jāpieņem gala lēmums, rēķinoties, ka jebkurā indeksācijas gadījumā šoruden VSAA ir jāveic tehniskas izmaiņas, kas prasa laiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!