Foto: LETA

Saeima šo ceturtdien, 9. decembrī, plāno lemt par Valsts prezidenta Egila Levita padomnieces Irēnas Kucinas apstiprināšanu Satversmes tiesas (ST) tiesneša amatā, liecina parlamenta šīs nedēļas darba kārtība.

Ministru kabinets jau šā gada augustā atbalstīja Tieslietu ministrijas priekšlikumu ST tiesneša amatam virzīt Kucinu.

Saeima par Kucinas apstiprināšanu ST tiesneses amatā bija plānojusi lemt šā gada septembrī, tomēr šis jautājums netika iekļauts parlamenta dienaskārtībā, jo, kā vēstīja Latvijas Televīzija, Valsts prezidents telefonsarunās ar "Attīstībai/Par!" deputātēm esot licis nokārtot frakcijas atbalstu Kucinas ievēlēšanai par ST tiesnesi.

Tieslietu ministrijā iepriekš norādīja, ka tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) Kucinu vērtēšanai valdībā ST tiesneša amatam virzīja viņas līdzšinējās profesionālās un akadēmiskās pieredzes un kompetences tiesību politikas jautājumos dēļ, kā arī vadošo amatu valsts pārvaldes institūcijās dēļ.

ST tiesneša amata kandidāte ir pildījusi Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietnieces tiesu jautājumos amata pienākumus un nodrošinājusi Latvijas pārstāvību Eiropas Savienības tiesā. Kopš 2016. gada Kucina ir Eiropas Tiesību akadēmijas Pilnvaroto padomes locekle. Izvērtējot līdzšinējo Kucinas darba pieredzi, zināšanas un sadarbības prasmes, Bordāns uzskata, ka viņa ir vispiemērotākais kandidāts, lai pildītu ST tiesneša amata pienākumus.

Kucina absolvējusi Latvijas Universitātes Juridisko fakultāti, kur 2011. gadā ieguvusi arī doktora grādu starptautiskajās tiesībās, savukārt 2016. gadā ievēlēta par Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes asociēto profesori. Kucina ir daudzu publikāciju un pētījumu autore, piedalījusies starptautiskajās zinātniskajās konferencēs, lasot referātus un publiskojot savu pētījumu rezultātus.

Jauns kandidāts ST tiesneša amatam tiek virzīts, jo līdzšinējās ST tiesneses Sanitas Osipovas amata pilnvaras beidzās 16. augustā.

Tiesības nominēt un virzīt apstiprināšanai ST kandidātu atbilstoši Ministru kabineta noteiktajai kompetencei ir Ministru prezidenta biedram, tieslietu ministram, ņemot vērā Ministru prezidenta rezolūciju par ST tiesneša amata kandidāta izvirzīšanu.

Satversmes tiesas likums paredz, ka par ST tiesnesi var apstiprināt Latvijas pilsoni, kuram ir augstākā juridiskā izglītība, vismaz desmit gadus ilgs darba stāžs juridiskajā specialitātē vai zinātniski pedagoģiskajā darbā un kurš sasniedzis 40 gadu vecumu. Turklāt viena un tā pati persona nevar ieņemt ST tiesneša amatu ilgāk par desmit gadiem pēc kārtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!