Foto: LETA
Saeimā piektdien notiks diskusija "Iedzīvotāju elektroniski pausto iniciatīvu izskatīšana Saeimā", kurā spriedīs par iespējām paplašināt iedzīvotāju līdzdalību likumdošanas procesā, kolektīvi iesniedzot likumdošanas iniciatīvas elektroniski, informēja parlamenta Preses dienestā.

Diskusiju atklās Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V). "Demokrātija aug līdzi laikam - ir 21.gadsimts, un sabiedrība ir informētāka, ieinteresētāka un aktīvāka nekā jebkad agrāk. Tādēļ ir likumsakarīgi, ka rodas jaunas iniciatīvas, kā sabiedrībai ietekmēt politiskos procesus, kā sabiedrības gribu noskaidrot ātrāk un efektīvāk," norāda Saeimas priekšsēdētāja.

Āboltiņa uzsver, ka "demokrātisks parlaments ir tāds, kurā notiek spraigas un sabiedrības interesēm atbilstošas debates".

Diskusijā aicināti piedalīties eksperti, Saeimas nevalstiskie partneri, deputāti un aktīvi pilsoniskās sabiedrības pārstāvji, lai spriestu par tiesībām iedzīvotājiem iesniegt Saeimā likumdošanas iniciatīvas. "Mēs sagaidām visaptverošus viedokļus un jaunas idejas, lai Saeima patiesi kļūtu par sabiedrībai atvērtu parlamentu," norāda Āboltiņa.

Diskusijā tiks apspriestas iedzīvotāju kolektīvo elektronisko iniciatīvu leģitimizēšanas iespējas. Aicināti piedalīties arī eksperti no "ManaBalss.lv", sabiedriskās politikas centra "Providus", Latvijas Pilsoniskās alianses, Tieslietu ministrijas, Latvijas Darba devēju konfederācijas, Saeimas Juridiskā biroja, Latvijas Universitātes Sociālo un politisko pētījumu institūta, Eiropas tiesību biroja, kā arī Satversmes tiesas un Latvijas Komercbanku asociācijas.  

 Jau ziņots, ka jūlija nogalē, pēdējā ārkārtas sēdē pirms referenduma par šī parlamenta atlaišanu nodeva komisijām grozījumus Saeimas kārtības rullī, kas paredz 10 000 iedzīvotāju tiesības iesniegt parlamentā likumdošanas iniciatīvas, kurus deputāti reiz noraidīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!