Foto: Shutterstock

Saeima ceturtdien, 16. jūnijā, galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Komerclikumā, kas pilnveido akciju reģistrācijas un uzskaites kārtību un uzlabo informācijas pieejamību par akcionāriem, portālu "Delfi" informēja Saeimas preses dienestā.

Ar grozījumiem modernizēta arī akcionāru sapulču sasaukšanas un norises kārtība, pārskatīta pamatkapitāla apmaksas kārtība, kā arī uzlabota dalībnieku un akcionāru sapulču dokumentu pieejamība, norāda grozījumu autori Tieslietu ministrijā.

Turpmāk paziņojums par akcionāru sapulces sasaukšanu būs jānosūta 21 dienu pirms paredzētās sapulces visiem akcionāriem uz akcionāru reģistrā norādītajām saziņas adresēm.

Grozījumi noteic, ka akcijas varēs būt reģistrētas vai dematerializētas. Reģistrētās akcijas tiks uzskaitītas akcionāru reģistrā, savukārt dematerializētās akcijas - iegrāmatotas centrālajā vērtspapīru depozitārijā.

Tāpat grozījumi noteic pienākumu akciju sabiedrībām, kurām ir reģistrētās akcijas, Uzņēmumu reģistrā iesniegt informāciju par akcionāriem un to maiņu.

Par likumprojekta virzību Saeimā atbildīgās Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Krišjānis Feldmans (K) sacīja, ka grozījumi Komerclikumā ir nepieciešami, lai nodrošinātu pēc iespējas caurspīdīgāku un mūsdienīgāku akciju sabiedrību darbību.

"Tas ir būtisks aspekts, veidojot komercdarbībai draudzīgu un stabilu tiesisko vidi un novēršot šobrīd esošās nepilnības," piebilda Feldmans.

Grozījumi Komerclikumā stāsies spēkā 2023. gada 1. jūlijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!