Foto: LETA

Saeima ceturtdien, 8. oktobrī, nolēma parlamentārieti Aldi Adamoviču (JV) izdot kriminālvajāšanai saistībā ar aizdomām par šajā parlamenta sasaukumā, iespējams, veiktu krāpšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un dienesta viltojumu.

"Par" izdošanu kriminālvajāšanai balsoja 70 deputāti, savukārt "pret" bija četri un viens deputāts balsojumā atturējās.

"Esmu gatavs sadarboties un sniegt skaidrojumus Ģenerālprokuratūrai un, ja nepieciešams, aizstāvēt savu viedokli tiesā. Uzskatu, ka neesmu ļaunprātīgi vai ar viltu izmantojis valsts līdzekļus, kas paredzēti Saeimas deputātu kompensācijām, kuri dzīvo ārpus Rīgas," sēdes laikā norādīja Adamovičs. Deputāts aicināja balsot "par" savu izdošanu kriminālvajāšanai.

Pie frakcijām nepiederošā deputāte Linda Liepiņa uzsvēra, ka Adamovičs ir labs cilvēks. "Es to jūtu," uzsvēra parlamentāriete. "Manuprāt, šī ir vēl viena diezgan liela negodība."

"Bet, kur ir tā negodība? Manuprāt, Saeimā sēž daudz briesmīgāki cilvēki par jums, Adamoviča kungs," turpināja Liepiņa. Sākotnēji viņa uzsvēra, ka balsos "par" deputāta izdošanu. Taču, ieklausoties kolēģos – opozicionāros, viņa pārdomāja un informēja, ka balsos "pret".

Savukārt pie frakcijām nepiederošais deputāts Aldis Gobzems savā uzrunā atzīmēja, ka ir jāpārskata "deputātu izdošanas institūts", tāpat ir jāatsakās no visām deputātam kompensācijām. "Tas jārisina ir ļoti vienkārši: deputātiem ir vienkārši jānosaka lielāks atalgojums. Iespējams, jānosaka mazāks skaits deputātu," teica opozicionārs. Lai gan pats balsojumos e-Saeimas platformā nepiedalās, viņš aicināja pārējos kolēģus balsot "pret" Adamoviča izdošanu kriminālvajāšanai.

Arī opozīcijas pārstāve Karina Sprūde aicināja balsot "pret" Adamoviča izdošanu.

Saeimas Kārtības rullis nosaka, ka par piekrišanu kriminālvajāšanas uzsākšanai pret Saeimas locekli, viņa apcietināšanai, kratīšanas izdarīšanai pie viņa vai citādai personas brīvības ierobežošanai Saeima lemj pēc Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas ziņojuma.

Izdodot Saeimas locekli kriminālvajāšanai, prokuratūrai un tiesai ir tiesības piemērot attiecīgajam Saeimas loceklim visus kriminālprocesuālajos likumos noteiktos piespiedu līdzekļus. Ja deputāts apcietināts, viņš zaudē tiesības piedalīties Saeimas un tās komisiju sēdēs, kā arī citu to institūciju sēdēs, kurās Saeima viņu ievēlējusi vai apstiprinājusi.

Vēstīts, Ģenerālprokuratūra lūdza Saeimu izdot parlamentārieti Adamoviču kriminālvajāšanai saistībā ar aizdomām par veiktu krāpšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un dienesta viltojumu.

Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurora pienākumu izpildītājs Ando Skalbe iepriekš informēja, ka viņš lietu saņēmis šī gada 30. augustā, taču Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) tā ierosināta jau pērn 6. augustā.

Biroja izmeklēšanas laikā veiktas vairākas operatīvas darbības, tostarp noklausītas deputāta telefona sarunas, kā arī veikta viņa izsekošana. Skalbe norādīja, ka izmeklēšanu laikā konstatēts, ka deputāts divas reizes pieprasījis kompensāciju par degvielu, kas, izmeklētāju ieskatā, izmantota personīgām vajadzībām. Adamovičs gan par abiem gadījumiem naudu budžetā atgriezis.

Savukārt trešā epizode ir saistīta ar 450 eiro lielo kompensāciju, ko Adamovičs ik mēnesi saņēma par savu dzīvesvietu Rīgā. Izmeklētāju ieskatā, deputāts nav uzturējies telpās, par kurām viņš saņēmis kompensāciju.

Kā liecina Saeimas mājaslapā pieejamā informācija, šī gada astoņos mēnešos – no janvāra līdz augustam – Adamovičs dzīvojamo telpu un transporta izdevumu kompensācijās saņēmis kopumā nedaudz virs 3100 eiro.

Kopumā deputāts Adamovičs kompensācijās var saņemt līdz 904 eiro mēnesī, paredz viņam piešķirtā kompensāciju norma, kas ir atkarīga no deputāta dzīvesvietas.

Tāpat parlamenta mājaslapā pieejamā informācija liecina, ka laikā no 2018. gada decembra līdz šī gada augustam tieši dzīvojamo telpu īres kompensācijas ik mēnesi saņēmis 450 eiro.

Adamoviča 2019. gada amatpersonas deklarācijā norādīts, ka viņam pieder zeme un ēkas Preiļos, kā arī zeme Saunas pagastā. Tāpat viņam kopīpašumā pieder zeme Rušonas pagastā. Savukārt Rīgā viņam lietošanā ir dzīvoklis.

Pērn viņš deklarējis ieņēmumus 49 115 eiro apmērā no sava darba Saeimā, kā arī 500 eiro, ko viņš saņēmis no Lauku atbalsta dienesta.

Adamovičs nav deklarējis nekāda veida uzkrājumus, taču viņam pieder AS "Latvijas kuģniecība" akcijas 757 eiro vērtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!