Saeima trešdien atbalstījusi lēmumu par piekrišanu aizturēšanai, kā arī kratīšanai pie deputāta Artusa Kaimiņa (KPV LV).

Saeimas vairākums ārkārtas sēdē trešdien atbalstīja lēmuma projektu "Par piekrišanu aizturēšanai, personas kratīšanai, kratīšanas uzsākšanai pie personas, kā arī aizturēšanas un kratīšanas rezultātā izņemtās mantas apskatei".

Par lēmumu balsoja 59 deputāti, neviens neatturējās un nebalsoja pret.

Kaimiņš žurnālistiem sacīja, ka trešdienas rītā nav bijis izsaukts uz mandātu sēdi. Viss notiekošais viņam ir pārsteigums. Viņš pauda pārliecību, ka tā ir vēršanas pret viņa profesionālo darbību.

Deputāts sacīja, ka žurnālistiem šobrīd ir vairāk informācija nekā viņam. Kaimiņš arī atzina, ka nezina, vai varēs kandidēt gaidāmajās vēlēšanās.

"Mani tūlīt arestēs. Es nezinu par ko," žurnālistiem sacīja deputāts.

Kā apstiprināja "KPV LV" premjera amata kandidāts advokāts Aldis Gobzems, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) patlaban veic kratīšanu pie uzņēmēja Viestura Tamuža.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) trešdienas rītā atteicās portālam "Delfi" konkretizēt kriminālvajāšanas iemeslus, solot ar informāciju klajā nākt vēlāk.

Arī Ģenerālprokuratūrā norādīja, ka procesa virzītājs ir KNAB, tāpēc ar jautājumiem jāvēršas birojā.

Kaimiņš Saeimā ievēlēts no Latvijas Reģionu apvienības saraksta. Vēlāk viņš dibināja partiju "KPV LV", kas plāno startēt šogad gaidāmajās Saeimas vēlēšanās.

Iepriekš Kaimiņš bija Latvijas Nacionālā teātra aktieris.

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli, par piekrišanu kriminālvajāšanas sākšanai pret deputātu, viņa apcietināšanai, kratīšanas izdarīšanai pie viņa vai citādai personas brīvības ierobežošanai Saeima lemj pēc Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas ziņojuma.

Komisija slēgtā sēdē trešdien atbalstīja Kaimiņa izdošanu kriminālvajāšanai.

Kā liecina "Firmas.lv" Tamužs nodarbojas ar uzņēmējdarbību dažādās jomās. Patlaban viņš darbojas vairākos uzņēmumos, tostarp ir AS "PET Baltija" padomes priekšsēdētāja vietnieks un AS "Eco Baltia" padomes priekšsēdētājs. Savulaik bijis arī SIA "Nordic Plast" padomes priekšsēdētājs un SIA "Stora Enso Packaging" izpilddirektors.

Tamužs ir arī Latvijas Orientēšanās federācijas valdes priekšsēdētājs.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, Tamužs savulaik iesaistījās arī politikā. 2010.gadā partiju apvienība "Ražots Latvijā" Tamužu izvirzīja par savu Ministru prezidenta amata kandidātu. Partija gan netika ievēlēta Saeimā.

2014. gadā Tamužs piedalījās bijušās valsts kontrolieres Ingunas Sudrabas vadītās partijas "No sirds Latvijai" dibināšanā un bija tās valdes loceklis, taču dažus mēnešus pirms 12.Saeimas vēlēšanām Tamužs paziņojis, ka nepiedalīsies tajās no šī politiskā spēka saraksta, pārmetot partijas finansēšanu "no nezināmiem avotiem".

Kā liecina Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja datu bāze, Tamužs veicis četrus ziedojumus politiskajām partijām, visi tie veikti 2010. gadā apvienībai "Ražots Latvijā" kopumā 1345 latu (1909 eiro) apmērā.

Raidījumā "Delfi TV ar Jāni Domburu" pirms mēneša Kaimiņš kopā ar partijas biedriem Gobzemu un Lindu Liepiņu komentēja gan pagājušā gada maijā internetā tīklā publicēto video ierakstu, kurā "KPV LV" pārstāvji Kaimiņš un Atis Zakatistovs runā par politiskā spēka finansējumu, gan KNAB sākto kriminālprocesu par, iespējams, partijas nelikumīgu finansēšanu, par ko "Delfi" ziņoja jau decembrī.

Lai gan Aldis Gobzems apspriesto notikumu laikā vēl nebija partijā, viņam bija viedoklis, proti, šis video esot tikai viens fragments no garākas sarunas un neesot informācijas, ka Zakatistovs vai kāds cits partijas biedrs būtu apzadzis valsti.

Viņš arīdzan aicināja tiesībsargājošās iestādes šo lietu "nemarinēt" un ātri pieņemt lēmumu, lai ir skaidrība. Kaimiņš apgalvoja, ka jau pirms kāda laika saņēmis KNAB vēstuli, kurā teikts, ka iestādei nav "nekādas lietas pret partiju".Uz jautājumu par to, vai partijai ir "melnā kase", Gobzems sniedza noraidošu atbildi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!