Foto: LETA
Saeima šodien akceptēja obligātā iepirkuma komponentes (OIK) sistēmas jautājumiem veltītas parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidošanu.

Vēl parlamentam būs jālemj par izmeklēšanas komisijas sastāva apstiprināšanu. Parlamentārā komisija atbilstoši šodien pieņemtajam lēmumam strādās sešus mēnešus.

Saeimas Prezidija un Frakciju padome ceturtdien vienojās, ka katra frakcija darbam komisijā deleģē vienu savu locekli. Pārstāvji jāpiesaka līdz 30.maijam, aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā.

Maija pirmajā pusē atbilstoši Satversmei parlamentā tika iesniegti nepieciešamie 34 deputātu paraksti komisijas izveidei. Kā pirmais par parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidošanu parakstījies tās iniciators, opozīcijas deputāts Didzis Šmits (KPV LV). Tāpat parakstījušies vairāki Zaļo un zemnieku savienības deputāti, citi "KPV LV" iekšējie opozicionāri, pie frakcijas nepiederošie un partijas "Saskaņa" deputāti.

Parlamentāro izmeklēšanu paredzēts veikt par valsts rīcību, izveidojot Latvijas un Eiropas Savienības tiesību normām neatbilstošu valsts atbalsta sistēmu elektroenerģijas ražošanai no atjaunojamajiem resursiem un koģenerācijā. Tāpat paredzēts izmeklēt, kāpēc notikusi neatbilstoša un nepietiekama šo sistēmu uzraudzība un kontrole.

Izmeklēšanas pamatojums un tajā noskaidrojamie jautājumi sagatavoti uz apmēram astoņām lapām.

Apņemšanās likvidēt OIK bija viens no galvenajiem partijas "KPV LV" priekšvēlēšanu solījumiem. Pašlaik šīs partijas ministrs Ralfs Nemiro vada par OIK jautājumu atbildīgo Ekonomikas ministriju un meklē risinājumus OIK likvidēšanai, turklāt tādā veidā, lai valstij nerastos lielas izmaksas. Nemiro paudis atbalstu parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!