Foto: Saeimas administrācija

Saeima ceturtdien atbalstīja opozīcijas deputātu ierosinājumu izveidot parlamentārās izmeklēšanas komisiju korupcijas, lobēšanas un organizētās noziedzības ietekmes izvērtēšanai, portāls "Delfi" uzzināja Saeimā.

"Parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidošana ir viens no retajiem instrumentiem, kā opozīcijai ietekmēt valsti," aizstāvot lēmuma projektu, norādīja Ringolds Balodis (NSL), piebilstot, ka "konstruktīvs opozīcijas darbs ir neiespējams Latvijā".

"Procesi, kas notiek valsts pārvaldē, ir biezā miglā tīti," uzsvēra Balodis. Runa ir par pastiprinātu parlamentāru kontroli, jo šobrīd milzīgas naudas aiziet garām Valsts kasei, pauda deputāts.

Par lēmuma projektu balsoja 89 deputāti.

Kā iepriekš portālu "Delfi" informēja frakcijā "No sirds Latvijai", partijas deputāti ierosināja izveidot parlamentārās izmeklēšanas komisiju, kas izvērtētu korupcijas, lobēšanas, organizētās noziedzības un kontrabandas ietekmi uz nodokļu iekasēšanu un ekonomisko un finanšu noziegumu izmeklēšanu.

Kā arī komisija izvērtētu Iekšlietu, Tieslietu, Finanšu ministrijas un citu valsts institūciju amatpersonu personīgās atbildību sabiedrības interešu un labas pārvaldības principu ievērošanā.

Kā liecina Saeimas mājaslapā pieejamā informācija, par parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidošanu parakstījās 34 deputāti, to atbalstīja opozīcijas deputāti no Latvijas Reģionu apvienības un "Saskaņas" frakcijām.

Frakcija savu priekšlikumu pamatojusi ar to, ka Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija, pozīcijas partiju deputātiem balsojot pret, noraidot deputāta Baloža iesniegto priekšlikumu Korupcijas novēršanas apakškomisiju reorganizēt par Korupcijas novēršanas, ēnu ekonomikas un kontrabandas apkarošanas apakškomisiju, paplašinot apakškomisijas mandātu.

"Ēnu ekonomikas apkarošanai, tajā skaitā korupcijas novēršanai ir jābūt vienai no 12.Saeimas deputātu prioritātēm. Ik gadu šim mērķim no valsts budžeta tiek piešķirti miljoniem eiro, taču rezultātu joprojām nav," iepriekš uzsvēra Balodis.

"Parlamentam jābeidz būt par statistu un jāsāk kontrolēt procesus un amatpersonas, nodrošinot ēnu ekonomikas mazināšanas un korupcijas apkarošanas parlamentāro kontroli," skaidroja deputāts Balodis.

Plānots, ka komisija darbosies 30 mēnešus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!