Foto: F64

Saeima pirmdien nespēja vienoties par jaunu Satversmes tiesas (ST) tiesnesi. Visos septiņos balsojumos neviens kandidāts nespēja gūt nepieciešamo 51 balsi.

Pirmajās sešās kārtās visi kandidāti saņēma vairāk "Pret" balsis, nekā "Par". Sākotnēji vislielāko atbalstu guva Inese Nikuļceva, taču nevienam kandidātam sākotnēji neizdevās iegūt nepieciešamo 51 balsi. Septītajā kārtā, kur varēja balsot tikai par Nikuļcevu, balsis sadalījās 47 pret 47. Līdz ar to, atbilstoši procedūrai, būs nepieciešams rīkot atkārtotas vēlēšanas, bet partijām būs nepieciešams no jauna virzīt kandidātus.

Diskusijās pirms balsošanas politiķi vairākkārt pauda uztraukumu, ka ST kļūstot politizēta. Šādas aizdomas deputāti pamatoja ar to, ka ST pēdējo mēnešu laikā ir pieņēmusi vairākus lēmumus, kas sabiedrībā izsaukuši plašu rezonansi, tostarp par tēva atvaļinājuma piešķiršanu mātes partnerei.

Uz amatu kandidēja pieci pretendenti – apvienības "Attīstībai/Par!" virzītā Inese Nikuļceva, "Zaļo un zemnieku savienības virzītais bijušais ST vadītājs Gunārs Kūtris, juriste un politiķe Inese Lībiņa-Egnere (JV), kuru virzīja pašas partija, juriste Inese Druviete, kuru virzīja "KPV LV", kā arī Ringolds Balodis, kuru amatam virzīja Nacionālā apvienība.

Trīs ST tiesnešus apstiprina pēc ne mazāk kā desmit Saeimas deputātu priekšlikuma, divus — pēc Ministru kabineta priekšlikuma un vēl divus — pēc Augstākās tiesas plēnuma priekšlikuma. ST tiesneša pilnvaru termiņš ir desmit gadi.

Jau vēstīts, ka vakantā ST tiesneša vietā radusies, jo līdzšinējā tiesas priekšsēdētāja Ineta Ziemele tika izvēlēta par jauno Latvijas tiesnesi Eiropas Savienības tiesā (EST).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!