Saeima ceturtdien pirmajā lasījumā atbalstīja valsts budžetu 2008.gadam, kas paredz 1% no iekšzemes kopprodukta (IKP) pārpalikumu, algu pieauguma "iesaldēšanu" valsts pārvaldē un pašvaldībās strādājošajiem, kā arī neparedz vairāku arodbiedrību prasību pilnīgu izpildi. Par likumprojekta nodošanu komisijām balsoja 57 deputāti, pret bija 38 deputāti.
Priekšlikumus otrajam lasījumam varēs iesniegt līdz 25.oktobrim. Budžetu otrajā galīgajā lasījumā plānots izskatīt 8.novenbrī.

Ministru prezidents Aigars Kalvītis pēc budžeta projekta pieņemšanas pauda viedokli, ka parlaments ir "ļoti nopietni attiecies pret budžetu." Kalvītis pauda pārliecību, ka skatot likumprojektu, komisijās izdosies atrast kompromisu ar arodbiedrībām. Lai gan jau patlaban skaidrs, ka nekāds liels papildus finansējums arodbiedrību prasību apmierināšanai netiks piešķirts."Ja budžets tiks izgāzts, tad ne skolotāji, ne ārsti, ne policisti vispār nesaņems algu pielikumu," sacīja premjers.

Uz jautājumu, vai viena diennakts, kas dota priekšlikumu iesniegšanai, ir pietiekams laiks, lai deputāti varētu iepazīties ar budžeta projektu un sagatavot priekšlikumus, premjers atbildēja, ka darbs pie valsts budžeta noticis koordinācijā ar Saeimas komisijām un "šeit nekādi pārsteigumi nav sagaidāmi".

Premjers Aigars Kalvītis iepriekš atzina, ka gada laikā situācija bija sarežģīta, valstī ir augusi inflācija un optimistiskās prognozēs, ka tā varētu apstāties nepiepildījās. Tāpēc valdība bija spiesta ķerties pie nepopulāriem lēmumiem. Valdības instrumenti inflācijas apkarošanai ir ierobežojuši, skaidroja Kalvītis. "Ja mēs dzīvotu totalitārajā valstī, inflāciju varētu apturēt ar vienu lēmumu, bet mēs dzīvojam tirgus ekonomikā," norādīja premjers. Kalvītis uzruna Saeimā 24.oktobrī

Viņš uzsvēra, ka šobrīd nevar pieļaut nekontrolētu kredītu tirgu, nevar palielināt algas un gaidīt, ka neaugs inflācija, nevar apmierināt visas, lai cik arī pamatotas prasības, nepalielinot budžeta deficītu un valsts parādu Budžets ar pārpalikumu un stingra politika ir nosacījumi krīzes novēršanai nākotnē. No mūsu rīcības pragmatisma būs atkarīgs, vai valsts varēs turpināt attīstību, skaidroja Kalvītis.

Viņš aicināja konsolidēt spēkus, atmest vecos kašķus, atmest kārdinājumu pārdalīt varu vai gūt popularitātes punktus, bet gan domāt par valsti, "nevis rakt katram savā dārziņā", premjers aicināja katru deputātu izvēlēties – vai noraut stop krānu kā vilcienā un valsts apstāsies uz vairākiem mēnešiem, vai ļaut turpināt attīstību. "Noliekam emocijas malā un pieņemam kopīgu atbildīgu lēmumu," aicināja Kalvītis.

Finanšu ministrs Oskars Spurdziņš uzsvēra, ka budžets vērsts uz to, lai celtu sabiedrības labklājību ilgtermiņā, un kļūs ar pamatakmeni valsts ekonomikas stabilizēšanai.

Opozīcijas partijas "Jaunais Laiks" pārstāvis Dzintars Zaķis debatēs pauda, ka JL šo budžeta paketi uzskata par brāķi, jo ir nopietnas problēmas ar to, kā budžets parādījās Saeimā ar novēlošanos, pavadošajos dokumentos nav daudz no tā, ko sagaida sabiedrība – jo nodokļu sistēmas likumi novecojuši un neatbilst mūsdienu mērķiem, un pašā budžetā nav tā, ko koalīcija ir solīja cilvēkiem. Budžeta ieņēmumi nākamgad plānoti 5 498 342 949 latu apmērā, bet izdevumi 5 335 363 061 lata apmērā, tāpat noteikts, ka maksimālais valsts parāds gada beigās pēc nomināla ir 1 190 000 000 latu apmērā. Galvenā budžeta prioritāte ir ekonomiskās situācijas stabilizācija, un saskaņā ar šo budžetu paredzēta inflācija 6,3% apmērā.

Nākamā gada valsts budžetā mērķdotāciju pašvaldībām plānots 304 160 637 latu apmērā. Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondam plānots dotācijas 7 152 897 latu apmērā, bet nekustamā īpašuma nodokļa prognozes samazinājuma kompensācijai pašvaldībām plānots atvēlēt 1 139 161 latu.

Valsts prezidenta atalgojumam mēnesī paredzēti 3000 latu un reprezentācijas izdevumiem 600 lati mēnesī.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas projekta īstenošanai 6,97 miljonus latu no Latvijas Bankas maksājumiem paredzēts uzkrāt Kultūras ministrijas atvērtajā norēķinu kontā "Latvijas Nacionālās bibliotēkas projekts" Valsts kasē.

Izglītības un zinātnes ministrijai finansējums studējošo un studiju kredītu dzēšanai noteikts 883 148 latu apmērā.

Sociālās apdrošināšanas speciālo budžetu ieņēmumu īpatsvars gada sociālās apdrošināšanas pakalpojumu finansējuma summā ir šāds: valsts pensiju speciālajā budžetā — 71,74%, invaliditātes, maternitātes un slimības speciālajā budžetā — 22,34%, nodarbinātības speciālajā budžetā — 5,2%, darba negadījumu speciālajā budžetā — 0,72%.

Programmai "Valsts aizsardzība, drošība un integrācija NATO" 2008.gadā paredzēti līdzekļi 307 751 623 latu apmērā.

Budžeta projektā noteikts, ka iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu prognoze Valsts kases iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu budžeta sadales kontā ir ne mazāk kā 474 713 924 lati. Pašvaldībām atvēlēti 80% no iedzīvotāju ienākuma nodokļa, bet valsts budžetā – 20%. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātāja mēneša neapliekamais minimums ir 80 lati un iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojums par apgādībā esošu personu ir 56 lati mēnesī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!