Foto: LETA

Saeima ceturtdien pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus likumā "Par tiesu varu", ar kuriem paredzēts ieviest Ekonomisko lietu tiesu kā specializētu pirmās instances rajona (pilsētas) tiesu.

"Par" balsoja 50 Saeimas deputāti, "pret" bija 27, bet pieci tautas kalpi balsojumā atturējās.

Termiņš priekšlikumu iesniegšanai uz otro lasījumu ir 2020. gada 6. janvāris.

Lai likuma grozījumi stātos spēkā, tie Saeimai jāatbalsta vēl divos lasījumos.

26. novembrī konceptuālu atbalstu specializētas tiesas izveidei komercstrīdu, ekonomisko un finanšu noziegumu lietu izskatīšanai pauda Saeimas Juridiskā komisija. Savukārt 5. decembrī grozījumi likumā "Par tiesu varu" pirmajā lasījumā atbalstīti Saeimā.

Plānots, ka ekonomisko lietu tiesa savu darbību varētu uzsākt 2021. gada 1. janvārī.

Jau iepriekš ziņots, ka Tieslietu padome paudusi noraidošu viedokli par šādas specializētas tiesas izveidi, uzskatot, ka tiesnešu specializācija iespējama esošajā tiesu sistēmā.

Novembra izskaņā vairums Tieslietu padomes locekļu norādījuši, ka neesot pamata mainīt Tieslietu padomes 3. jūnija lēmumu neatbalstīt specializētas ekonomiskās tiesas izveidi, jo joprojām neesot skaidrs pamatojums un argumenti šādas tiesas izveidei, kā arī neesot veikts seku izvērtējums gan jau notikušajām tiesu sistēmas reformām, gan šai plānotajai reformai.

Iepriekš vēstīts, ka specializētajā tiesā pirmajā instancē paredzēts izveidot desmit tiesneša amata vietas un 27 tiesas darbinieka amata vietas un kopējais finansējuma apmērs tās izveidei ir 1 004 712 eiro, tostarp vienreizējie izdevumi 86 609 eiro apmērā.

Savukārt apelācijas instancē specializētajai tiesai paredzēts izveidot četras tiesneša amata vietas - četras no šobrīd vakantajām amata vietām - un sešas tiesas darbinieku amata vietas.

Iepriekš arī tika norādīts, ka kopējās izmaksas apelācijas instances izveidei specializācijai piekritīgo lietu izskatīšanai ir 384 005 eiro, tai skaitā vienreizējie izdevumi 49 636 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!