Foto: LETA
Saeimas deputāti ceturtdien pirmajā lasījumā atbalstīja likumprojektu par ieceri, ka referendumu ierosināšanas autoriem laika posmā līdz 2015.gadam pašiem būtu jāsavāc 30 000 parakstu un pārējo parakstu vākšanu apmaksātu valsts, bet pēc 2015.gada referendumu iniciatoriem jau pašiem būtu jāsavāc visus ap 154 000 nepieciešamos parakstus.

Par to nobalsoja 52 deputāti no koalīcijas frakcijām, bet pret bija 37 - opozīcijā esošie deputāti.

Likumprojektu sagatavoja Nacionālā apvienība (NA), piedāvājot līdz 2015.gadam noteikt, ka referendumu ierosināšanas autoriem pašiem būs jāsavāc 30 000 parakstu, bet pārējos aptuveni 124 000 parakstu vāktu Centrālā vēlēšanu komisija.

Savukārt pēc 2015.gada vienas desmitās daļas vēlētāju parakstu jeb ap 154 000 referendumu iniciatoriem būtu jāsavāc pašiem - bez valsts atbalsta.

Jau vēstīts, ka arī Valsts prezidents Andris Bērziņš atbalsta 30 000 parakstu slieksni referendumu rosināšanai saistībā ar tautas nobalsošanas rosinātāju pienākumiem pārejas periodā. Iepriekš prezidents gan bija vēlējies saglabāt 50 000 parakstu slieksni.

Kad Saeima augusta beigās Juridiskajai komisijai nodeva prezidenta jau otrreiz atpakaļ atgrieztos grozījumus likumā par tautas nobalsošanu, to izskatīšana Saeimas sēdē bija paredzēta 27.septembrī. Taču atbildīgajai Juridiskajai komisijai neizdevās panākt vienošanos par likumprojekta virzību.

NA paziņoja, ka vairs neatbalsta koalīcijas vienošanos par pirmajā kārtā savācamo parakstu "sliekšņa" celšanu līdz 50 000 un aicināja līdz 2015.gadam to saglabāt esošajā - 10 000 - līmenī.

Savukārt prezidenta padomnieks likumdošanas un juridiskais padomnieks Edgars Pastars iepriekš Latvijas Radio klāstījis, ka otrreizējai caurlūkošanai nodotajos grozījumos 50 tūkstošu slieksni mainīt gan nedrīkst - to liedz Saeimas kārtības rullis. Taču pastāv iespēja izstrādāt alternatīvu likumprojektu.

Valsts prezidents augusta sākumā prasīja likuma "Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu" atkārtotu caurlūkošanu, atzīstot, ka Saeima ir ņēmusi vērā viņa jūnija sākumā izteiktos iebildumus pret pirmajiem referenduma likuma grozījumiem, tomēr 38 parlamentārieši lūdza likumu apturēt.

Saeima 26.jūlijā pieņēma likuma grozījumus, kuri reizē gan sarežģītu parakstu vākšanu, gan pakāpeniski ļautu ieviest papildu parakstīšanās mehānismus. Arī tos prezidents nodeva Saeimai otrreizējai caurlūkošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!