Foto: DELFI

Saeima ceturtdien pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus likumā "Par valsts pensijām", kas paredz pilnveidot invaliditātes pensijas pārrēķināšanas kārtību.

Likumprojektam piešķirta steidzamība, kas nozīmē, ka tas tiks skatīts divos lasījumos ierasto trīs lasījumu vietā.

Jānorāda, ka sākotnēji šajā likumprojektā bija iekļauts arī jautājums par pensiju indeksāciju, taču valdība iepriekš vienojās izmaiņas pensiju indeksācijā un krīzes laikā piešķirto pensiju pārrēķināšanas jautājumu skatīt kontekstā ar 2016.gada budžeta izstrādi šā gada vasarā.

Tādējādi likumprojekts sadalīts, virzot tikai ierosinājumu precizēt un pilnveidot 1. un 2. grupas invaliditātes pensijas pārrēķināšanas kārtību.

Deputāts Andrejs Klementjevs (S) norādīja, ka termiņš likumprojekta izskatīšanai ir tikai viens mēnesis, kas nav korekti pret deputātiem.

Viņš arī informēja -  lai arī ir savākti nepieciešamie 34 deputātu paraksti, lai sasauktu Saeimas ārkārtas sēdi saistībā ar pensija likuma grozījumiem, tie pagaidām netiks iesniegti. Opozīcija paļaujas uz to, ka šie jautājumi tomēr tiks risināti, klāstīja Klementjevs.

Vienlaikus tas esot pēdējais brīdinājums un "dzeltenā kartīte" koalīcijai, ja tā nerēķināsies ar opozīciju.

Algu indeksi samazinājās krīzes dēļ, tādēļ saukt to par kļūdu nav korekti, uzsvēra Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas vadītāja Aija Barča (ZZS).

Jāatgādina, ka LM rosināja pensiju indeksācijā ņemt vērā 50% (līdzšinējo 25% vietā) no apdrošināšanas iemaksu algas reālā pieauguma procentiem.

Savukārt, ja pensijas kapitāla aktualizācijai aprēķinātais ikgadējais apdrošināšanas iemaksu algas indekss būs mazāks par skaitli "1", pensijas kapitāla aktualizācijai plānots piemērot indeksu "1". Nākamo gadu, kas seko gadiem, kuros minētais indekss bija mazāks par skaitli "1", pensijas kapitāla aktualizācijai aprēķinātos pozitīvos indeksus plānots aizstāt ar indeksu "1" līdz gadam, kamēr aizstāto indeksu reizinājums ir lielāks par skaitli "1".

Saskaņā ar VSAA datiem 2014.gadā vecuma pensijas saņēma 474 261 cilvēki, un vidējais apmērs bija 280,6 eiro. Invaliditātes pensijas saņēma 73 161 cilvēks, vidējais apmērs bija 168,84 eiro, bet apgādnieka zaudējuma pensijas saņēma 18 973 cilvēki - vidējais apmērs bija 132,59 eiro.

Negatīvi pensiju kapitāla indeksi ekonomiskās krīzes dēļ tika piemēroti 2009., 2010. un 2011.gadā.

Jau vēstīts, ka Latvijas Pensionāru federācija paziņoja, ka tās valde lems par protesta akciju rīkošanu, ja valdība neatbalstīs likuma grozījumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!