Foto: Publicitātes attēli

Saeima ceturtdien, 3. decembrī, konceptuāli atbalstīja grozījumus Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā, kas paredz noteikt, ka aģitācija pirms vēlēšanām var būt tikai valsts valodā.

Priekšvēlēšanu aģitāciju valsts valodā plānots noteikt aģitācijai, kuras izvietošanas izdevumi tiek iekļauti izdevumos, uz kuriem attiecas noteiktie priekšvēlēšanu izdevumu apmēra ierobežojumi.

Likuma grozījumi rosināti, lai panāktu, ka visa reklāma, kuras izvietošanas izdevumi tiek iekļauti partijām noteiktajos priekšvēlēšanu izdevumus "griestos", būtu tikai latviešu valodā, pauž likumprojekta autori. Valsts valodas lietojums attiektos uz priekšvēlēšanu aģitāciju gan sabiedriskajā un komerciālajā televīzijā un radio, periodiskajos izdevumos, tostarp reģionālajos, gan arī internetā, telpās un publiskās vietās.

Likumā plānots iedzīvināt to, kas jau noteikts Satversmē: valsts valoda Latvijas Republikā ir latviešu valoda. Tāpat arī Satversmes preambula uzsver uzticību latviešu valodai kā vienīgai valsts valodai, un ar grozījumiem latviešu valodas lietojumu plānots paplašināt arī attiecībā uz priekšvēlēšanu aģitāciju pirms Saeimas, pašvaldību, Eiropas Parlamenta vēlēšanām un tautas nobalsošanas par likumu ierosināšanu.

Lai likuma grozījumi varētu stāties spēkā, likumprojekts Saeimā jāskata vēl otrajā un trešajā lasījumā.

"Delfi" jau ziņoja, ka 4. novembrī, pēc plašas un gana emocionālas diskusijas par latviešu valodas kā valsts valodas lietojumu Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija ar balsojumu noraidīja Nacionālās apvienības, Jaunās konservatīvās partijas un "Jaunās Vienotības" deputātu iesniegto likuma grozījumu, kas noteiktu, ka jau no nākamā gada sākuma priekšvēlēšanu aģitācija, uz kuru attiecas izdevumu limits, var notikt tikai valsts valodā.

Tomēr Saeimas Kārtības rullis gadījumos, kad atbildīgā komisija neatbalsta deputātu iesniegta likumprojekta virzīšanu izskatīšanai Saeimas sēdē, dod iesniedzējiem tiesības vērsties pie Saeimas Prezidija un lūgt iekļaut darba kārtībā likumprojekta izskatīšanu Saeimā pirmajā lasījumā. Tas arī tika izmantots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!