Foto: LETA
Pēc smagām un ilgām debatēm Saeima ceturtdien konceptuāli atbalstīja Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa Saeimā iesniegto likumprojektu par nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšanu bērniem. Likumprojekts paredz, ka nepilsoņa statusu izbeidz piešķirt pēc 2020. gada 1. janvāra dzimušiem nepilsoņu bērniem.

"Par" likumprojektu balsoja 62 deputāti, "pret" – 26, savukārt viens parlamentārietis balsojumā atturējās. "Par" balsoja deputāti no "Jaunās Vienotības", "Saskaņas", "KPV LV", "Attīstībai/Par!" un Zaļo un zemnieku savienības, "pret" balsoja parlamentārieši no Jaunās konservatīvās partijas un Nacionālās apvienības.

Likumprojekts paredz pēc 2020. gada 1. janvāra dzimušos nepilsoņu bērnus atzīt par Latvijas pilsoņiem, ja vien bērna vecāki nav vienojušies par citas valsts pilsonības piešķiršanu bērnam un bērns nav citas valsts pilsonis.

Likumprojekta pieņemšana veicinās saliedētas un uz Latvijas tautas kopīgajām vērtībām balstītas sabiedrības turpmāku attīstību. Nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšana bērniem ir simbolisks solis, kas ļautu pārtraukt apzinātu dažādu Latvijas sabiedrības grupu pretnostatīšanu, norādīts likumprojekta anotācijā.

Saeimas lēmumu pavadīja plašas debates. Deputāts Aldis Gobzems ("KPV LV") pateicās Valsts prezidentam par iniciatīvu, taču norādīja, ka likumprojekts ir par šauru. Viņš rosina piešķirt pilsonību visiem, kuri dzimuši, sākot no 1990. gada Latvijā, kā arī tiem, kuri beiguši mācību iestādi latviešu valodā. Nepilsoņa statuss šķel Latvijas sabiedrību, uzsvēra parlamentārietis.

Savukārt parlamentārietis Edvīns Šnore (NA) iestājās pret šo iniciatīvu un uzsvēra, ka juridiski pareizi būtu Vējoņa iesniegto likumprojektu dēvēt par – "Par nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšanu bērniem pret viņu vecāku gribu".

Tikmēr politiķe Marija Golubeva (A/P) aicināja Eiropa dienā izmantot vēsturisko iespēju un izbeigt nepilsoņa statusa piešķiršanu jaundzimušajiem. Deputāts Didzis Šmits ("KPV LV") atzina, ka tas ir simbolisks, bet 28 gadus nokavēts – solis.

Politiķis Ritvars Jansons (NA) aicināja pret pilsonību attiekties kā pret vērtību, taču Vējoņa piedāvātais likumprojekts neparedz šādu attieksmi. "Pakaļ mesta dāvana ir nevērtīga," kolēģa redzējumam pievienojās deputāts Aleksandrs Kiršteins (NA).

Arī parlamentāriete Dagmāra Beitnere-Le Galla (JKP) atgādināja, ka pilsonība nav tikai pase kabatā. Ar šo likumprojektu mēs faktiski uzspiežam pilsonību, pauda politiķe. Viņa lūdza īpaši gados jaunākiem deputātiem būt uzmanīgiem ar lēmuma pieņemšanu, kā arī uzsvēra, ka šis ir jautājums, par ko būtu jālemj tautas nobalsošanā.

Ziņots, ka likumprojekts neattiecas uz personām, kuras dzimušas un nepilsoņa statusu ieguvušas pirms 2020. gada 1. janvāra. Attiecībā uz šīm personām arī turpmāk piemērojams spēkā esošais likuma "Par to bijušās PSRS pilsoņu statusu, kuriem nav Latvijas vai citas valsts pilsonības" regulējums, kā arī Pilsonības likumā paredzētās naturalizācijas un atzīšanas par pilsoni iespējas.

Atbilstoši Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes datiem, 2014. gadā kā nepilsoņi reģistrēti 74 dzimušie bērni, 2015. gadā – 77 bērni, 2016. gadā – 47 bērni, 2017. gadā – 51 bērns, bet 2018. gadā – 33 bērni.

Lai likumprojekts stātos spēkā, tas vēl divos lasījumos jāskata Saeimā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!