Foto: Saeimas administrācija

Saeimas Kanceleja organizē parlamenta deputātu un darbinieku nogādāšanu uz veselības pārbaudēm saistībā ar Saeimā konstatētu tuberkulozes gadījumu, informēja Saeimas Preses dienestā.

Saistībā ar Saeimā apstiprinātu plaušu tuberkulozes saslimšanas gadījumu SIA "Rīgas Austrumu klīniskās slimnīcas" Tuberkulozes un plaušu slimību centra (TPSC) vēstulē Saeimai lūgts visiem Kancelejas darbiniekiem veikt plaušu rentgena pārbaudi.

Saeima ir norīkojusi transportlīdzekli, lai darbiniekus un deputātus aizvestu uz plaušu pārbaudi, informēja Preses dienestā.

Plaušu pārbaudi bez maksas iespējams veikt Tuberkulozes un plaušu slimību centrā, vēstulē Saeimai norādījuši TPSC pārstāvji.

Savukārt deputāti un darbinieki, kuri šādas pārbaudes veikuši, sākot no iepriekšējā gada beigām, atkārtoti tās var neveikt.

Tuberkuloze ir infekcijas slimība, tuberkulozes nūjiņa apkārtējā vidē izplatās pa gaisu - infekciozam, neārstētam plaušu tuberkulozes slimniekam klepojot, šķaudot un pat runājot vai elpojot. Raksturīgākās tuberkulozes saslimšanas pazīmes ir klepus ar vai bez krēpām, kas ilgst vairākas nedēļas, paaugstināta ķermeņa temperatūra, novērojams svara zudums, kā arī pastiprināta svīšana naktīs.

Tuberkulozi tālāk izplata tikai tie slimnieki, kuri slimo ar plaušu tuberkulozi. Tikai 10% no cilvēkiem, kuri ir inficējušies, reāli arī saslimst un ir spējīgi inficēt citus.

Ja tuberkuloze netiek ārstēta, tā var būt nāvējoša slimība, tomēr, regulāri lietojot medikamentus, no tuberkulozes ir iespējams izārstēties.

Parasti tuberkulozes ārstēšana ilgst vidēji sešus mēnešus - sākotnēji pacients ārstējas slimnīcā, bet pēc tam ambulatori. Lai pēc iespējas veiksmīgāk izārstētos un neriskētu iegūt rezistentu tuberkulozi, ārstēšanās laikā medikamenti jālieto regulāri un precīzi jāievēro ārsta norādījumi.

Rezistentu tuberkulozi izārstēt ir sarežģītāk, tās ārstēšana notiek ievērojami ilgāk - 18 līdz 24 mēnešus. Pēc ārstēšanas kursa beigšanas un izveseļošanās vēl aptuveni divus gadus ir nepieciešamas veselības pārbaudes, lai izvairītos no atkārtotas saslimšanas.

Kā liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati, pērn Latvijā reģistrēti 637 visu formu tuberkulozes gadījumi, bet 2013.gadā - 776 gadījumi. Šogad janvārī reģistrēti 53 tuberkulozes gadījumi, savukārt vidējais tuberkulozes gadījumu skaits mēnesī pēdējos piecos gados bija 52,6.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!