Saeima ceturtdien nodeva komisijām apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK ierosināto Krimināllikuma grozījumu projekta, kas pastiprina sodus par kapu apgānīšanu un postīšanu.
Par projekta nodošanu komisijām balsoja 80 deputāti, portāls “Delfi” uzzināja Saeimas Preses dienestā.

Grozījumi paredz papildināt Krimināllikumu ar pantu par kapu postīšanu, paredzot par to sodu - brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz simts minimālajām mēnešalgām. Savukārt par tādu pašu darbību, ja tā izdarīta atkārtoti vai ja to izdarījusi personu grupa ierosina noteikt sodu - brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem vai ar naudas sodu līdz divsimt minimālajām mēnešalgām.

Projekts paredz par kapa, apbedījuma urnas, apbedīta vai neapbedīta līķa apgānīšanu noteikt sodu - brīvības atņemšanu uz laiku līdz septiņiem gadiem vai ar piespiedu darbu, vai ar naudassodu līdz simts piecdesmit minimālajām mēnešalgām. Pašlaik par šo nodarījumu maksimālais sods ir brīvības atņemšana uz sešiem gadiem vai naudas sods simts minimālo algu apmērā.

Par šādām atkārtotām darbībām, vai, ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, ierosināts palielināt maksimālo sodu, brīvības atņemšanu par četriem gadiem – līdz 12 gadiem.

Par apgānīšanu, ja tas saistīts ar pieminekļa, apbedījuma urnas vai citu uz kapa vai kapā, vai pie apbedījuma urnas esošu priekšmetu nolaupīšanu, ierosina noteikt sodu - brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz piecpadsmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas. Pašlaik krimināllikums par šādu noziegumu paredz sodu - brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz piecpadsmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!