Saeima ceturtdien nodeva skatīšanai komisijās grozījumus likumā par tabakas izstrādājumu realizāciju, reklāmas un lietošanas ierobežošanu, kas paredz no nākamā gada 1.jūlija noteikt daudz stingrākus smēķēšanas ierobežojumus publiskās vietās – ēkās, būvēs, telpās, teritorijās.
Likumprojekts paredz smēķēšanas ierobežojumus parkos, skvēros, peldvietās un smēķēšanas aizliegumu bērnu atpūtas un rotaļu laukumos, tas ir, vietās, kur cilvēki atpūšas. Šādi aizliegumi pasargātu bērnus, nepilngadīgos, grūtnieces un citas iedzīvotāju grupas no tabakas dūmu ietekmes.

No likuma svītrota norma, kas paredz atļaut smēķēt telpās, kas speciāli ierādītas smēķēšanai.

Likumprojekts paredz papildināt Smēķēšanas ierobežošanas valsts komisijas sastāvu ar jauniem pārstāvjiem no Latvijas Pretsmēķēšanas koalīcijas, Bērnu un ģimenes lietu ministrijas, Iekšlietu ministrijas, Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas un Latvijas Pašvaldību savienības.

Lai samazinātu valstī smēķējošo jauniešu īpatsvaru un sekotu Eiropas Komisijas aktivitātēm, paredzēts tabakas izstrādājumu iepakojuma vienības papildināt ar krāsainiem fotoattēliem vai citām ilustrācijām, valdībai izdodot noteikumus par kārtību, kādā speciālie brīdinājumi uz tabakas izstrādājumiem, kas paredzēti smēķēšanai tiek papildināti ar krāsainiem fotoattēliem vai citām ilustrācijām.

Likumprojekts arī precizē standartus tabakas izstrādājumu atbilstības novērtēšanai.

Likumprojekts paredz līdz 2009.gada 1.janvārim valdībai jāizstrādā noteikumus par kārtību, kādā uz tabakas izstrādājumu iepakojumiem izvietotie speciālie brīdinājuma uzraksti papildināmi ar atbilstošiem krāsainiem fotoattēliem vai citām ilustrācijām. Paredzēts, ka norma, kas paredz papildināt cigarešu iepakojuma vienības ar krāsainiem fotoattēliem vai citām ilustrācijām, stāsies spēkā 2008.gada 1.septembrī, taču cigaretes, kas saražotas līdz 2008.gada 1.septembrim, būs atļauts izplatīt bez iepakojuma vienību papildināšanas ar kombinēto brīdinājumu līdz 2009.gada 30.septembrim.

No 2009.gada 1.oktobra būs atļauts izplatīts tikai tādas cigaretes, uz kuru iepakojuma vienībām ir izvietots krāsainais fotoattēls vai brīdinošā ilustrācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!