Šodien valdība slēgtā sēdē vienojās par Latvijas karavīru dalības misijas Irākā termiņa pagarināšanu uz vēl vienu gadu.
Lēmums par to, vai Latvijai piedalīties šajā misijā, jāpieņem Saeimai.

Aizsardzības ministrs Einars Repše (JL) pēc valdības sēdes žurnālistiem atzina, ka politiķiem būs jāpieņem izšķirošs lēmums, kas radīs arī ilgas diskusijas parlamentā. Repše norādīja, ka katram latvietim ir jāsaprot - profesionālie karavīri ārvalstu misijās cīnās nevis par Irāku vai ASV, bet gan par Latvijas drošību.

Ministrs atzīmēja, ka Latvijas drošības garantam ir nepieciešami sabiedrotie, kurus var gūt šādās misijās.

Premjers Aigars Kalvītis šodien žurnālistiem pauda viedokli, ka Saeima atbalstīs misijas pagarināšanu, jo koalīcijas vairākums esot nodrošināts.

Premjers informēja, ka ar Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) notikšot pārrunas un šai partijai būšot laiks pārdomām. Pēc viņa domām, ZZS rīcība esot dīvaina.

ZZS ietilpstošā Latvijas Zemnieku savienība jau agrāk pauda viedokli, ka misijas turpināšana vairs nav nepieciešama, jo galvenais uzdevums - gāzt Irākas diktatoru Sadamu Huseinu un nodibināt demokrātiski ievēlētu pārvaldi - ir izpildīts.

Irāka pirmdien vērsās pie ANO Drošības padomes ar lūgumu uz 2006.gadu pagarināt ASV vadīto daudznacionālo spēku misijas mandātu, atzīstot, ka irākiešu spēki vēl nespēj nodrošināt nacionālo drošību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!